Kamnik

SREDNJEVEŠKO MESTO


Kamnik, mesto v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, je bilo v srednjem veku cvetoče trgovsko mesto, kjer so imeli svoj sedež grofje Andeški z Bavarskega. Na čas, ko je bil Kamnik najpomembnejše mesto Kranjske, nas spominja čudovita arhitekturna dediščina v mestu.

Kamnik

ZAVOD ZA TURIZEM, ŠPORT IN KULTURO KAMNIK

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Srednjeveški biser pod Alpami

Odkrijte skrivnosti mestne zgodovine in spoznajte lepote mesta.

Mali grad – Na mestni vzpetini je že v 11. stoletju stal grajski kompleks; ohranila se je le dvonadstropna romanska kapela s kripto, ki je danes eden od glavnih simbolov mesta.

Šutna – Za najlepšo ulico v mestu velja Šutna, ki jo krasijo značilni izveski in druga obrtna znamenja; tu najdemo mnogo zanimivosti, med drugim farno cerkev Marije Brezmadežne z ločenim gotskim zvonikom, Sadnikarjev muzej in rojstne hiše drugih znanih Kamničanov.

Frančiškanski samostan – Cerkev sv. Jakoba iz 15. stoletja s samostansko kapelo Božjega groba je polna simbolike in je delo slovenskega arhitekta Jožefa Plečnika; pravi zaklad samostana je tudi samostanska knjižnica, ki hrani številne inkunabule.

Rojstna hiša Rudolfa Maistra – stoji na Šutni; v njej je danes muzejska zbirka o Rudolfu Maistru, ki jo vodi Medobčinski muzej Kamnik.

Plečnik na Kamniškem – Jožef Plečnik je v zadnjih letih svojega življenja veliko ustvarjal v Kamniku in okolici, kjer je pustil močan pečat na identiteti mesta.

Stari grad – zgrajen je bil že v 12. stoletju in je tako med najstarejšimi gradovi na vzhodnem Gorenjskem; danes je to čudovita razgledna točka, kjer se ob lepem vremenu lahko uživa v panorami od Polhograjskega hribovja, Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp in do Tuhinjske doline.

Grad Zaprice – Na manjši vzpetini nad mestom stoji grad Zaprice, kjer so nekoč imele sedež pomembne plemiške družine, danes pa je tam sedež Medobčinskega muzeja Kamnik.


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.