Obzidana mesta
Obzidana mesta
Ohranjena srednjeveška mestna obzidja, ki so nekoč zagotavljala varnost in preživetje, danes zbujajo domišljijo z neštetimi zgodbami. Privoščite si potep po najlepših utrinkih slovenske preteklosti.
1. dan – Piran
Nad Piranom je ohranjen del nekdaj mogočnega renesančnega obzidja. To ponuja izjemne razglede na morje in mesto, ki je »zraslo na soli«. Solinarstvo, ki ga lahko vidite v Sečoveljskih solinah, je v času beneške republike botrovalo razcvetu mesta, prikazanem v multimedijski predstavitvi v Mediadomu.
Piran2. dan – Škofja Loka in Kranj
V Škofji Loki odprite oči za gotske in renesančne posebnosti obzidanega srednjeveškega mesta pod hribom z Loškim gradom. V njem danes Loški muzej predstavlja več kot 1000-letno zgodovino mesta, ki slovi po Škofjeloškem pasijonu – uprizoritvi najstarejšega dramskega besedila v slovenskem jeziku, uvrščeni med svetovno dediščino UNESCO.
V Kranju naj domišljijo zbudijo časi, ko je mesto varovalo obzidje s kar osmimi obrambnimi stolpi. O pomenu mesta pričajo bogate arheološke najdbe, predstavljene v Gorenjskem muzeju na Pungertu, kjer je tudi Grad Khiselstein. Ta je z letnim gledališčem prizorišče številnih dogodkov skozi vse leto
Kranj
3. dan – Celje
Celje je mesto Celjskih knezov, edine plemiške rodbine na slovenskih tleh in ene najpomembnejših v jugovzhodni Evropi. Njihov mogočen utrjen grad, danes znan kot Stari grad, je prizorišče živahnega festivalskega poletnega utripa. Knežji dvor v centru mesta z razstavo Mesto pod mestom predstavlja ostaline rimske Celeie, pomembnega antičnega mesta.
Celje4. dan – Ptuj
Ptuj je najstarejše slovensko mesto, o čemer pričajo številne arheološke najdbe iz rimskih časov. Ptujski grad je ena najpomembnejših utrdb za obrambo pred Turki, v grajskem kompleksu pa je ohranjen tudi del starodavnega obrambnega sistema. V gradu je Ptujski muzej z bogatimi zbirkami. V ogled mesta vključite tudi obisk najstarejše vinske kleti v Sloveniji.
PtujSkrivnostna moč tišine
Skrivnostna moč tišine
Značilnost slovenske krajine so številne cerkve na vzpetinah in v naseljih ter samostani različnih cerkvenih redov, ki hranijo bogato kulturno dediščino in okoli katerih se pletejo pravljice in legende. Spoznajte sakralno dediščino Slovenije.
1. dan – Novo mesto
V mestu, ki v Dolenjskem muzeju varuje situle in druge izjemne najdbe iz železne dobe, že več kot 550 let neprekinjeno bivajo frančiškani. V Novo mesto so prišli v 15. stoletju, kmalu potem, ko je kot mlado utrjeno središče dobilo mestne pravice. Njihova dediščina je povezana z eno najstarejših knjižnic v Sloveniji in s cerkvijo sv. Lenarta.
Novo mesto2. dan – Kostanjevica na Krki
Kostanjevica na Krki je edino slovensko mesto na otoku, na katerega vodijo štirje leseni mostovi. V 13. stoletju so tu ustanovili cistercijanski samostan. Samostanski kompleks, razširjen v času baroka, ima eno največjih arkadnih dvorišč v Evropi. Tu deluje kiparska in slikarska Galerija Božidarja Jakca, ob samostanu je mednarodna forma viva.
Kostanjevica na Krki3. dan – Slovenske Konjice
V tišini doline sv. Janeza v Slovenskih Konjicah je bila v 12. stoletju sezidana Žička kartuzija, v 14. stoletju je bila predstojnica vseh kartuzij. Danes je kraj za pobeg od vrveža. Ponaša se s samostansko zeliščno lekarno, v Otokarjevi kleti zorijo konjiške penine, pred samostanom je Gastuž – najstarejša gostilna v Sloveniji.
Slovenske Konjice4. dan – Šentjur
Šentjur je rojstno mesto škofa Antona Martina Slomška, velikega duhovnika, narodnega buditelja, pisatelja in pesnika. Mnoge njegove pesmi so uglasbene in ponarodele. V Ponikvi si ogledamo njegovo rojstno hišo ali obiščemo prireditev v njegov spomin. V Šentjurju obiščemo Ipavčevo hišo, dom znamenite glasbene družine Ipavcev.
ŠentjurPo poti rokodelskih tradicij
Po poti rokodelskih tradicij
Mesta, v katerih so rokodelci srednjeveških cehov svoje izdelke nekoč prodajali na sejmih, še danes ohranjajo mojstrska izročila, stare jedi in glasbo minulih časov. V okolico sejemskih mest pogosto vabijo vinogradi in značilne gostilne z lokalno kulinariko.
1. dan – Jesenice in Tržič
Jesenice ponujajo ogled Stare Save – edinstvenega fužinskega območja v Evropi – osrednji trg, ostanki plavža, delavska Kasarna, Bucelleni-Ruardova graščina, cerkev Marijinega vnebovzetja ter Kolpern – skladišče oglja. Na potep se odpravite po jeseniškem delavskem zajtrku.
Tržič je mesto čevljarskih zgodb, ob koncu 19. stoletja je bila v vsaki drugi hiši čevljarska delavnica. To dediščino spoznavamo v Tržiškem muzeju, na potepu po centru mesta, kjer sledimo odtisom čevljev, in na Šuštarski nedelji, eni od najbolj obiskanih prireditev v tem delu Slovenije.
Tržič
2. dan – Radovljica
Radovljica je mesto čebelarstva in številnih sladkosti. Oglejte si Čebelarski muzej sredi mesta in čebelnjak v bližnji Breznici. Na lectarski delavnici si izdelajte sladko lectovo srce, v izvrstnih gostilnah pa poskusite tudi certificirane dobrote Okusi Radol´ce. Na poti do Gradu Kamen se ustavite v Vili Podvin, hiši vrhunske kulinariko z Michelinovo zvezdico.
Radovljica3. dan – Idrija
Idrija preseneča z dediščino drugega največjega rudnika živega srebra na svetu, vpisanega na UNESCO seznam Svetovne dediščine. Poiščite jamskega škrata v Antonijevem rovu in poizkusite rudarsko grenčico geruš. Spretne roke v tem mestu navdušijo s prikazom izdelave idrijske čipke in pripravo idrijskih žlikrofov, evropsko zaščitene kulinarične specialitete.
Idrija4. dan – Kamnik
Kamnik je bil že v srednjem veku cvetoče trgovsko mesto, o čemer priča arhitekturna dediščina. Na enem izmed gradov v neposredni bližini mesta prisluhnite zgodbi o kamniški Veroniki. Na zamudite največjega etnološkega festivala v Sloveniji – Dneva narodnih noš. Pred odhodom poizkusite trnič – sir, ki so ga pastirji z Velike planine podarjali svojim izbrankam.
KamnikV vinu je resnica
V vinu je resnica
Kdor odkriva Slovenijo, odkrije tudi njena vina! Prepletanje vplivov podnebja in tal Sloveniji omogoča veliko pestrost v ponudbi vin. Okušajte jih v zgodovinskih mestih in njihovi okolici. Kozarec vina se odlično poda k lokalnim kulinaričnim specialitetam.
1. dan – Koper
Obisk Kopra, nekdaj drugega najpomembnejšega mesta Beneške republike, dopolnite z okušanjem žlahtne istrske kapljice. Vinakoper, ena od največjih vinskih kleti v Sloveniji, se ponaša tudi z enim od največjih sodov v Evropi. Z Vinske fontane v bližnjih Marezigah je lep pogled na Koper, ki obiskovalce navdušuje tudi s številnimi prireditvami.
Koper2. dan – Žužemberk in Metlika
Žužemberk ni znan le po mogočnem gradu, ki se dviga na pečini nad reko Krko ali po nekdanji Auerspergovi železarni na bližnjem Dvoru, temveč tudi po vinu Zweigelt iz avtohtone sorte grozdja. Doživetja srednjega veka na žužemberški način ponujajo poletni Trški dnevi.
V okolici Metlike že skoraj tisoč let domuje vinska trta. V mnogih vinskih kleteh lahko poskusite metliško črnino in modro frankinjo – vini, ki jima je posvečen pomladni festival Vinska vigred v Metliki. K vinu domačini postrežejo belokranjsko pogačo, avtohtono belokranjsko jed, zaščiteno na evropskem nivoju.
Metlika
3. dan – Brežice
Po ogledu starega mestnega jedra Brežic in gradu s slikovito Viteško dvorano si privoščite potep po levem in desnem bregu reke Save in odkrijte razliko med cvičkom in bizeljčanom – dvema značilnima vinoma tega območja. Doživite tudi vinsko degustacijo v repnicah – jamah iz kremenčevega peska, ki so jih včasih uporabljali za shranjevanje repe.
BrežicePo poti rokodelskih tradicij - sejem bil je živ
Po poti rokodelskih tradicij - sejem bil je živ
Mesta, v katerih so rokodelci srednjeveških cehov svoje izdelke nekoč prodajali na sejmih, še danes ohranjajo mojstrska izročila, stare jedi in glasbo minulih časov. V okolici sejemskih mest so pogosto vinogradi, na potepu po mestu in okolici pa se lahko ustavite v značilnih gostilnah s tradicionalno hrano in žlahtno pijačo.
1. dan – Jesenice in Tržič
Na Jesenicah si privoščite delavski zajtrk, nato pa se podajte na odkrivanje Stare Save, edinstvenega fužinskega območja v Evropi. Osrednji trg obkrožajo fužinarski industrijski objekti – ostanki plavža, delavska Kasarna, Bucelleni-Ruardova graščina, cerkev Marijinega vnebovzetja ter Kolpern – skladišče oglja.
Tržič je mesto, v katerem je bila ob koncu 19. stoletja v vsaki drugi hiši čevljarska delavnica. Danes lahko zgodbam čevljarskih mojstrov prisluhnete v Tržiškem muzeju, po celotne zgodovinskem jedru mesta pa se sprehodite po talnih odtisih kovinskih čevljev. Izročilo in tradicijo ohranja Šuštarska nedelja, ena najbolj obiskanih prireditev v tem delu Slovenije.
Tržič
2. dan – Radovljica
Radovljica preseneča s posebnostmi slovenskega čebelarstva – v čebelarskem muzeju sredi mesta ali ob posebnem čebelnjaku v bližnji Breznici. Na lectarski delavnici si izdelajte sladko lectovo srce. Ogled zaključite z Okusi Radol´ce v kateri od izvrstnih gostiln v mestu ali pa se na poti do Gradu Kamen, nekoč mogočnega gradu grofov Lamberg v Begunjah, ustavite v Vili Podvin v istoimenskem gradu, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico.
Radovljica3. dan – Idrija
Idrija preseneča z dediščino drugega največjega rudnika živega srebra na svetu, danes vpisanega na UNESCO seznam Svetovne dediščine. Poiščite jamskega škrata v Antonijevem rovu in poizkusite rudarsko grenčico geruš. Spretne roke idrijskih žena vas bodo navdušile s prikazom izdelave čudovite idrijske čipke in pripravo idrijskih žlikrofov, evropsko zaščitene kulinarične specialitete. Si upate poizkusiti tudi vi?
Idrija4. dan – Kamnik
Kamnik, mesto v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, je bilo že v srednjem veku cvetoče trgovsko mesto in najpomembnejše mesto Kranjske. Na ta čas nas spominja čudovita arhitekturna dediščina. Povzpnite se na enega izmed gradov v neposredni bližini mesta in prisluhnite zgodbi o kamniški Veroniki. Ne zamudite največjega etnološkega festivala v Sloveniji – Dneva narodnih noš. Pred odhodom pa poizkusite trnič – sir, ki so ga pastirji iz bližnje Velike planine podarjali svojim izbrankam.
Kamnik