Novo mesto

MESTO SITUL


Mesto, ki je novo po imenu, razkriva dediščino iz časov pred našim štetjem. Med griči z vinogradi in okljukom reke Krke preseneča z dragocenostmi iz železne dobe. Situle, mojstrsko okrašene bronaste vedrice, so nekoč služile pogostitvam. Če bi bile danes v uporabi, bi v kulturni prestolnici Dolenjske vanje zagotovo točili cviček!

Novo mesto

TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER NOVO MESTO

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Mesto situl

Odkrijte najpomembnejše kotičke mesta z razkošno zgodovino in slikovito naravo. Obiščite:

Staro mestno jedro, ki ga obkrožajo ostanki srednjeveškega obzidja in kjer vas čakajo Glavni trg, Rotovž, Stolna cerkev svetega Miklavža s Tintorettijevo oltarno sliko , Frančiškanski samostan s knjižnico, znameniti Breg s stavbami na ostankih nekdanjega obzidja in s kletmi v živi skali nad reko Krko ter z rojstno hišo znamenitega slikarja in grafika Božidarja Jakca.

Dolenjski muzej, ki obiskovalca osupne s celovito predstavitvijo Cvetočega halštata Dolenjske; med dragocenimi najdbami iz železne dobe so figuralno okrašene situle in steklene jagode, ki dopolnjujejo nakit iz jantarja in brona.

Stolna Cerkev svetega Miklavža, Gotska cerkev svetega Miklavža, stoletna spremljevalka Novega mesta, se pne proti nebu, na vrhu v okljuk reke Krke umeščenega historičnega jedra. Cerkev je najimenitnejši spomenik mesta in eden od njegovih osrednjih simbolov, ključno pa oblikuje tudi novomeško silhueto.

Reka Krka je eden do nepogrešljivih naravnih elementov, ki dajejo podobo Novemu mestu.

Frančiškanska cerkev sv. Lenarta, samostan in stara gimnazija, Frančiškani so se v Novem mestu naselili v 15. stoletju, ko so se zaradi turške nevarnosti umaknili iz Bele krajine. Samostanska knjižnica je najstarejša knjižnica v Novem mestu in datira v konec 15. stoletja ter ima okoli 22.000 knjig. Novomeška gimnazija, ki so jo sprva od 1746 pa vse do 1870 vodili bratje frančiškani je najstarejša gimnazija z neprekinjeno tradicijo delovanja v Sloveniji.

Splav na reki Krki, ki obkroža mesto, vam omogoča drugačne razglede na mestne znamenitosti in posebna doživetja na vodi.

Sprehajališče Kettejev drevored in Marof, grič obsežnih arheoloških najdišč.


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.