Kranj

KULTURNO SRCE SLOVENIJE, PREŠERNOVO MESTO


Podobo mesta v objemu rek Save in Kokre zaznamuje mestno obzidje s tremi obnovljenimi stolpi, gotska cerkev sv. Kancijana ter številne meščanske hiše. V bogati 6000-letni zgodovini je nastalo veliko zanimivih zgodb, svoj pečat pa so v mestu pustile mnoge pomembne osebnosti. V mestu nad kanjonom reke Kokre se danes odvijajo številni kulturni dogodki, kulinarična druženja in iskriva umetniška scena.

Kranj

ZAVOD ZA TURIZEM IN KULTURO KRANJ

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Kranj je varuh dediščine dr. Franceta Prešerna

Kranj je najstarejše slovensko naselje s 6.000 letno neprekinjeno poselitvijo. Oglejte si:

Prešernova hiša
V hiši je urejen spominski muzej, v katerem si lahko ogledate prikaz življenja največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, njegova originalna dela in dragocene zgodnje tiske ter sobo, opremljeno z originalnim pohištvom.

Prešernov gaj
Prešernovo zadnje počivališče je danes spokojen spominski park, v katerem so spomeniki tudi drugih znanih Slovencev, med njimi pesnika Simona Jenka.

Gotska cerkev sv. Kancijana in kostnica
Cerkev Sv. Kancijana je najpomembnejši spomenik gotskega stavbarstva na Slovenskem. Poleg nje stoji pokrita podzemna kostnica, največje staroslovansko grobišče na Slovenskem.

Grad Khislstein in mestno obzidje z obrambnimi stolpi
V treh obnovljeni obrambnih stolpih se danes odvijajo kulturna doživetja. Za obzidjem gradu je čudovit vrt, ki se v poletnih nočeh prelevi v kino pod zvezdami ter letno gledališče Khislstein, kjer se vrstijo predstave in koncerti.

Gorenjski muzej z muzejsko potjo
Osrednji regijski muzej domuje v gradu Khislstein in navdušuje s stalnimi razstavami ter z odkritji iz časa mlajše kamene dobe naprej in edinstveno najdbo dveh poznoantičnih lamelnih oklepov ter angona, kopjastega orožja.

Rovi pod starim Kranjem
Pod starim mestom se skriva 1300m podzemnih rovov, ki so bili včasih mestno zaklonišče, zgrajeno med 2. svetovno vojno, danes pa se v njih odvijajo številni kulturni in kulinarični dogodki.


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.