Jesenice

GORSKI UTRIP. JEKLENA VOLJA.


Med Mežaklo in Karavankami ležijo Jesenice, ki jih zgodovinarji povezujejo s fužinami, športni navdušenci s hokejem, ljubitelji narave z narcisami. Popotnike navdušuje Stara Sava z ohranjenimi elementi fužinarskega naselja, sedanjost in preteklost pa se prepletata na vsakem koraku.

Jesenice

TIC JESENICE

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Nepozabni spomini na fužinarje, jeklarje in železarje

Podajte se na odkrivanje industrijske dediščine Jesenic, edinstvenega fužinarskega območja v Evropi.

 

Kasarna na Stari Savi je nekdanja delavska stanovanjska hiša iz 18. stoletja; danes so v njej stalna etnološka razstava z rekonstruiranim delavskim stanovanjem, fototeka in arhivsko gradivo Kranjske industrijske družbe ter Glasbena šola.

Cerkev Marijinega vnebovzetja na Stari Savi, ki jo je 15. septembra 1606 blagoslovil ljubljanski škof Hren, je kot sakralni objekt služila do leta 1953, danes pa le še občasno.

Kolpern na Stari Savi je nekdanje skladišče lesnega oglja, obnovljeno v kulturno protokolarni objekt z Banketno in Konferenčno dvorano.

Spominski park na Plavžu z več kot dvesto vrstami okrasnega drevja in grmovnic, ki jih je posadil in urejal inženir Janez Pšenica, ima danes status arboretuma. V osrednjem delu parka stoji kapela s kostnico, posvečena padlim v prvi svetovni vojni.

Kosova graščina je najstarejša ohranjena stavba na Jesenicah. V njej so na ogled stalna paleontološka zbirka, zbirka novejše zgodovine in galerija.


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.