Kostanjevica na Krki

MAJHNO MESTO ZA VELIKA DOŽIVETJA


Edino slovensko mesto na otoku, z bogato naravno in kulturno dediščino, ki omogoča edinstvena doživetja in ogled znamenitosti starega mestnega jedra, Kostanjeviške jame, parka Forma viva, Galerije Božidar Jakac. Priljubljen kraj za sproščen ali aktiven oddih ob reki Krki in vinorodni krajini Gorjancev.

Kostanjevica na Krki

TIC KOSTANJEVICA NA KRKI

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Mesto na rečnem otoku

Mestno jedro Kostanjevice leži na rečnem otoku, kar je posebnost med slovenskimi mesti. Zaradi ambientalne izjemnosti je pridobila Kostanjevica na Krki spomeniško zaščito.

Župnijska cerkev sv. Jakoba je najstarejša ohranjena stavba v mestu, listinsko prvič omenjena leta 1220.

Leseni hrastovi mostovi so zaradi bližnjega Krakovskega gozda značilni za to področje; najbolj zanimiv je Tercialski most, izdelan po zamisli arhitekta Jožeta Plečnika, ki je prijateljeval z domačinko Emilijo Fon.

Ministerialni dvorec Spanheimov (Lamutov likovni salon) s konca 15.stoletja; od leta 1958 pa vse do leta 2020 je bilo v vzhodnem traktu urejeno razstavišče za občasne razstave Galerije Božidar Jakac. Dvorec je trenutno zaprt za javnost, saj ga čaka celovita prenova.

Ivina hiša je največja meščanska hiša na otoku – zgrajena 1878 leta, prenovljena v lepe turistične apartmaje pod imenom Vila Castanea.

Miklavževa cerkev je v virih prvič omenjena leta 1581, njena zanimivost pa so čudovite freske, ki jih je poslikal domačin Jože Gorjup.

Osnovna šola Jožeta Gorjupa grajena leta 1906 ima na zahodni strani največji srednje evropski mozaik »Bitka na krškem polju«, v njej pa se nahajajo številna likovna dela Gorjupove galerije.

 


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.