Slovenj Gradec

MESTO GLASNIK MIRU


Starodavno mesto, ki se ponaša z nazivom »glasnik miru«, v kotlini med Pohorjem in Uršljo goro je slovenski sinonim za kulturno središče, kjer si bogato izročilo preteklosti podaja roko s sodobnim utripom. Častitljiva urbana tradicija in svetovljanska odprtost v svet predstavljata le del krajinskega in duhovnega ozračja sveta ob reki Mislinji. Podeželsko zaledje z mikavno in neokrnjeno naravo bo zadovoljilo vaše čute v vseh letnih časih.

Slovenj Gradec

TIC SLOVENJ GRADEC

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Koroška galerija likovnih umetnosti

V stavbi z napisom »središče sveta« vas z bogato zbirko del sodobne likovne umetnosti pričakuje Koroška galerija likovnih umetnosti, leta 1957 ustanovljena kot Umetnostni paviljon. Ustanova se ponaša z več uspešno izvedenimi razstavami pod pokroviteljstvom Združenih narodov, mednarodnimi projekti in odmevnimi razstavami slovenskih ter tujih umetnikov, kar danes galerijo umešča v širši mednarodni kulturni prostor kot referenčno kulturno institucijo.

Koroški pokrajinski muzej

Koroški pokrajinski muzej v stavbi nekdanje mestne hiše in na drugih lokacijah v mestnem jedru ponuja vpogled v zgodovino območja. Med stalnimi razstavami so na ogled Božanskim manom, Sokličeva zbirka, Spominska soba Franca Ksaverja Meška in Tretjakova afriška zbirka.

Muzejska zbirka o ansamblu Štirje kovači

V čast najstarejšemu narodno-zabavnemu ansamblu v Sloveniji, ki neprekinjeno deluje od leta 1954, je skozi postavljeno zbirko predstavljena zgodba o njegovem delovanju. Zbrano gradivo sta podarila člana ansambla (zakonca Šegovc), katerega skladba Kam le čas beži je bila izbrana za vižo stoletja.

Muzejska zbirka Čevljarska delavnica Levovnik

Zbirka s sodobno muzejsko prezentacijo predstavlja odličen primer ohranjene obrtne dediščine našega mesta. Postavljena je v prostorih ene najstarejših čevljarskih delavnic v Sloveniji, najstarejši eksponat nosi letnico 1925.

Rojstna hiša Huga Wolfa

Rojstna hiša svetovno znanega skladatelja poznoromantičnega samospeva Huga Wolfa je danes spremenjena v spominski muzej, v okviru katerega deluje Mednarodni informacijsko dokumentacijski center Hugo Wolf. Spominska razstava, postavljena v interjerju meščanskega bivalnega okolja s konca 19. stoletja, predstavlja Wolfovo življenje in delo skozi vsa značilna obdobja njegovega intenzivnega, ekstravagantnega in tudi tragičnega življenja.

Srednjeveško mestno jedro

Staro mestno jedro, ki je ohranilo svojo prvotno zasnovo in s tem srednjeveško obliko, danes predstavlja pomemben urbanistični spomenik. V mestnem središču, kjer se nahajajo najpomembnejše kulturne institucije, zgradbe kažejo podobo iz 19. stoletja. V začetku 14. stoletja so mesto obdali z obzidjem, ki danes velja za najvišje ohranjeno na Slovenskem, saj ponekod dosega višino 4 m.

Graščina Rotenturn

Slikovit dvorec z arkadnimi hodniki in lepim baročnim portalom se je z vrsto prezidav v stoletjih razrasel iz prvotnega obrambnega stolpa, prvič omenjenega v 15. stoletju, in iz dela mestnega obzidja. Rotenturn je še vedno tesno vpet v mestno življenje, njegov atrij je v zadnjih letih postal pomemben prireditveni prostor.

Cerkev sv. Elizabete

Prva cerkev na svetu, posvečena Elizabeti Ogrski, predstavlja najstarejšo stavbo v mestu. Notranjost 1251. leta zgrajene cerkve krasi glavni oltar Janeza Jakoba Schoya, ki spada med ene največjih dosežkov baročnega oblikovanja oltarjev na Slovenskem. Sliko sv. Elizabete je naslikal Franc Mihael Strauss, v cerkvi pa najdemo tudi vitraž, ki ga je Katarina Wolf posvetila svojemu sinu Hugu Wolfu.

Cerkev sv. Duha

Špitalska cerkev, prvič omenjena leta 1428, je lep primer neokrnjene gotske arhitekture, največjo pozornost pa vzbujajo freske Andreja iz Ottinga, ki prikazujejo 27 prizorov iz Pasijona.

Meškova bukvarna

Ljubitelji knjig prostovoljno vodijo Meškovo bukvarno, kjer knjigam podarijo novo življenje. V bukvarni je moč najti tudi skoraj pozabljene ali pa dolgo iskane knjige.


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.