Piran

ZAKLAD, KI ČAKA, DA GA ODKRIJETE


Srednjeveško mestece, ki mu je skozi stoletja pečat pustila bližina mogočnih Benetk, nedvomno sodi med najlepša, najbolj ohranjena in najpristnejša sredozemska mesta. Ponuja čudovito nedotaknjeno naravo, kulturo na vsakem vogalu. Najboljše pri tem pa je, da so vse te lepote in dobrote tako blizu!

Piran

TIC PIRAN

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Srednjeveški biser beneške arhitekture

Piran je prežet s kulturo – to je gledališko, muzejsko, koncertno, galerijsko in prireditveno mestece. Zapeljivo mestece. Zapeljivo vabi, da bi človek pozabil na čas. Na naglico in stres.:

Tartinijev trg
Nekoč davno je ta prostor zasedalo mestno pristanišče za čolne piranskih ribičev, pozneje je po njem vozil tramvaj. Danes se predstavlja v novi bleščeči podobi, z ovalno platformo iz belega kamna, delo arhitekta Borisa Podrecce.

Benečanka
Na stičišču ulice IX. korpusa in Tartinijevega trga stoji prelepa stavba, najlepši primerek beneško-gotske arhitekture v Piranu. Zgrajena je bila sredi 15. stoletja in je tako najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu.

Občinska palača
Benečani so ob svojem prihodu v Piran konec 13. stoletja zunaj takratnega obzidja, ob mandraču, postavili Mestno hišo. Imela je romansko-gotski izraz; njena fasada je bila polna vzidanih grbov in napisnih plošč. Porušili so jo leta 1877. Poleg stare Mestne hiše so takrat porušili tudi nadhod, ki jo je povezoval z nekdanjo Ložo. Novo Občinsko palačo so dokončali dve leti pozneje.

Obzidje
Najstarejše mestno jedro je bilo obzidano najbrž že v 7. stoletju; razdeljeno je bilo na četrti, ki so se imenovale po mestnih vratih: Miljska, Stolna, Osrednja in Poljska.

Trg 1. Maja
Nekdanji Stari trg, Piazza Vecchia, je bil glavni mestni trg. Krasi ga dvignjena ploščad z dvema cisternama in sistemom zbiranja deževnice.

Piranske cerkve
Mesto Piran je bogato s sakralno arhitekturo saj premore preko deset cerkva.

Cerkev sv. Jurija
Stolna cerkev na griču nad mestom. Poleg je zvonik in krstilnica.


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.