Brežice

MESTO OB SOTOČJU SAVE IN KRKE


Obiščite mesto ob sotočju Save in Krke, kraj kjer se srečajo vinogradi, termalni izviri in bogata kulturna dediščina. Odkrijte čudovite baročne poslikave v Viteški dvorani gradu Brežice in se sprehodite mimo impozantnega vodovodnega stolpa ter po slikovitih ulicah, ki pripovedujejo zgodbe obrtnikov in trgovcev.

Brežice

TIC BREŽICE

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Mesto ob sotočju Save in Krke

Grad Brežice  – mogočen dvonadstropni renesančni grad iz 16. stoletja z izjemno baročno notranjostjo nastal na pogorišču nekdanjega gradu iz 12. stoletja, ki je bil porušen med vseslovenskim kmečkim uporom leta 1515. V njem je Posavski muzej Brežice, ki že od leta 1949 predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes.

Viteška dvorana v brežiškem gradu je s svojimi freskami prvovrstna baročna galerija z bogato mitološko vsebino. V začetku 18. stoletja jo je Frančišek Karl Remb, tedaj mlad slovenski slikar, poslikal z motivi Ovidovih Metamorfoz in z elementi zraka, vode, ognja in zemlje.

Vodovodni stolp – ena najvidnejših znamenitosti Brežic. Zgrajen je bil leta 1914 za vzpostavitev mestnega vodovoda.

Most čez Savo in Krko – železobetonski most nad sotočjem Save in Krke je bil s 524 metri dolžine v času izgradnje leta 1906 med najdaljšimi v Avstro-Ogrski.

Gasa – ulica na mestnem obzidju, kjer so hiše strnjene in prizidane na staro mestno obzidje. Sprehod po njej nudi razgled na vodovodni stolp.

Župnijska cerkev sv. Lovrenca v središču mesta preseneti z baročno arhitekturo, bogatimi neoklasicističnimi freskami in moderno poslikanim prezbiterijem.

Mestna hiša s svojo zasnovo priča tudi o različnih dejavnostih v njej. Danes tu dobite več informacij v Turistično informacijskem centru in obiščete trgovino z lokalnimi izdelki obrtnikov in kmetov ter vinoteko.

Stara lekarna – ena najlepše ohranjenih hiš v Brežicah, z renesančno fasado in letnicami 1641 in 1695.

Narodni dom je bil v dobi narodnostnih bojev na začetku 20. stoletja kulturno in politično središče brežiških Slovencev.

Nemški dom v severnorenesančnem slogu so ga na začetku 20., stoletja za svoje potrebe zgradili nemški prebivalci mesta.

Grajska kašča – mogočno gospodarsko poslopje iz 18. stoletja je med najlepšimi ohranjenimi grajskimi kaščami v Sloveniji.


Okusite mesto

S tradicionalnimi jedmi


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.