Šentjur

PESEM OB JUŽNI ŽELEZNICI


Šentjur, mesto, kjer imajo domačini glasbo že v genih in mesto, ki ga že od nekdaj sooblikuje železnica. Doživite ga z muzejskimi zbirkami, spoznajte velike Šentjurčane. Bližina Slivniškega jezera, Resevne in ostalih krajev z neokrnjeno naravo, prijaznimi domačini ponuja možnosti za pohodništvo, ribolov, lov, kolesarjenje in kulinarično razvajanje.

Šentjur

TIC ŠENTJUR

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Zgornji trg

Slikovito staro trško jedro, ki ima v zgodovini slovenstva in domoljubja prav posebno mesto.

Ipavčeva hiša, spominska hiša zdravnikov, skladateljev in domoljubov Ipavcev ter občinski protokolarni objekt s poročno dvorano in vinoteko.

Ipavčev vrt s Plečnikovim vodnjakom in kamnito mizo pod 200-letno lipo, kjer se poleti odvijajo številne kulturne prireditve in poroke.

Stalna razstava New Swing Quarteta, “Pesem Južne železnice”, je spominska soba in razstavni prostor svetovno znanega kvarteta, ki je bil ustanovljen v Šentjurju.

Galerija Zgornji trg Šentjur, ki hrani originalno kužno znamenje z letnico 1641, je obokan kletni prostor, v katerem se stalno odvijajo priložnostne umetniške razstave in drugi umetniški dogodki.

Muzejska zbirka Rifnik in njegovi zakladi prikazuje preko 600 eksponatov od mlajše kamene dobe preko Keltov in Rimljanov do pozne antike, najdene na bližnjem Rifniku.

Arheološki park Rifnik se nahaja na vrhu hriba, ki je bil poseljen vse od mlajše kamene dobe, danes pa je priljubljena pohodniška točka z lepim razgledom na Šentjur in okolico, z energetskimi točkami, na severnem pobočju pa so ostanki gradu, ki je bil nekaj časa last Celjskih grofov.

Muzej Južne železnice Šentjur, kjer vas dolgoletni postajenačelnik skozi zgodbe, originalne eksponate in fotografije popelje po zgodovini Južne železnice za Štajersko, vse od nastanka proge Gradec – Celje.


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.