okusi mest / 4. maja 2022

Pleteno srce

Nekoč je bilo pleteno srce osrednji dogodek poroke. Praznični kruh v obliki srca, pleten iz testenih kit in okrašen z okrasjem velike sporočilne vrednosti. Pomenil je simbolno združitev ženina in neveste, ter prinašal srečo, blaginjo in veliko otrok. Prepleti kit označujejo povezanost v zakonu. Ptici označujeta mladoporočenca, med njima prekrižana prstana pa simbolno znamenje neskončnosti. Motive za okraske so naši predniki vzeli iz narave, da bi z njim častili beli kruh in mu izrazili spoštovanje.

 

Sestavine: 

testo za okrasje: 

  • 0,5 kg gladke bele moke
  • 2 dl vode
  • 1/4 jajčnega beljaka
  • (pazi, da bo točno!)

kvašeno testo: 

  • 1 kg gladke bele moke
  • 2 dag kvasa
  • 3 jajca
  • ščep soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 10 dag masla ali 1 dl olja
  • malo ruma
  • 3 dl mleka (po potrebi več ali manj)

Priprava: 

Najprej iz navedenih sestavin zamesimo testo za okraske. Testo moramo dolgo gnesti, da je čim bolj mehko. Potem naj počiva.

Iz navedenih sestavin umesimo kvašeno testo, ki naj vzhaja. Ko kvašeno testo vzhaja, začnemo izdelovati okraske: rože, ptička, kitice, venček, zvezdice in prstana. Za dodatno dekoracijo uporabimo semena koriandra, nageljnove žbice, poper in mak. Ko kvašeno testo vzhaja, ga malo pregnetemo in razdelimo na 2 enaka večja dela in na 1 manjši del. Iz vsakega večjega dela naredimo tri dolge svaljke, spletemo 2 kiti in ju oblikujemo v srce. Manjši del testa razdelimo spet na 2 dela in iz vsakega spletemo dve manjši kitki za zgornji del srca. Tako oblikovano srce premažemo z razžvrkljanim jajcem in položimo nanj vse okraske. Okrašeno srce naj še kratek čas vzhaja (10 minut).

Pečico segrejemo na 200 °C. Skupni čas pečenja je največ 30 minut. Na tej temperaturi ga pečemo samo 10 minut, potem temperaturo znižamo na 180 °C in nekaj minut zatem na 150 °C.

 

Avtor slike: Tomo Jeseničnik, Pleteno srce, Okusi Posavja

Poskusite ga lahko v Brežicah