okusi mest / 3. maja 2022

Tuhinjska fila

Praznična jed, narejena iz šunka, belega kruha, jajc, čebule, smetane in začimb. Marsikje jo še danes postrežejo samo za veliko noč. Obstajajo številne različice recepta zanjo.

število oseb: 10

Sestavine:

Testo:

  • 700 g bele moke
  • 40 g kvasa
  • 300 ml mleka
  • 10 g sladkorja
  • 20 g soli
  • 100 g masla
  • 1 jajce

Nadev:

  • 1 kg kuhane prekajene šunke
  • 500 g kuhanih prekajenih    reber
  • 1 kg kruha
  • 300 ml juhe
  • 18 jajc
  • poper

Priprava:

Kvas, sladkor, malo moke in 1 dl mleka dobro premešamo ter pustimo, da vzhaja.

Moko stresemo v skledo in na sredini naredimo jamico,  v katero damo jajce in preostalo mleko. Sol potresemo po robu posode, dodamo še vzhajan kvasec in iz sredine počasi vse sestavine pognetemo v kvašeno testo. Pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev: šunko in rebra narežemo na manjše kocke (0,5 cm x 0,5 cm), kruh pa na malo večje (1 cm x 1 cm). Kruh in mesne kocke damo v skledo, prelijemo z juho, rahlo premešamo, dodamo rumenjake, popramo.

Iz beljakov naredimo sneg, ki ga bomo nadevu dodali kasneje, tik preden ga stresemo  v pekač.

Testo razdelimo na dva dela: 2/3 in 1/3. Večji del  razvaljamo na velikost pekača ter ob straneh testo položimo na dno, ostalo pa naj visi  čez pekač.

Nadev rahlo premešamo  z beljaki in stresemo v pekač, manjše testo razvaljamo za pokrov, prekrijemo nadev  in na robu spojimo. Damo v pečico in dve uri pečemo na 160°C.

Ko je lepo zapečeno, nadev vzamemo iz pečice in ga v pekaču pustimo še eno uro. Šele nato ga zvrnemo na desko. Najbolje je, da se popolnoma ohladi in postreže šele naslednji dan.

Poizkusite jo lahko tudi v Kamniku.