novice / 14. aprila 2023

Na obisku v »mestu, ki melje črno«

Na 2. letošnji seji programskega odbora Združenja zgodovinskih mest Slovenije nas je gostil Črnomelj. Naša najmlajša članica se je izkazala kot imenitna gostiteljica.

Med uradnim delom smo pregledali tekoče in bodoče aktivnosti Združenja v prvem polletju, med katerimi je tudi naš festival FEST MEST, in pestro dogajanje v okviru našega partnerskega projekta Šola prenove, ki je pred kratkim doživela tudi osveženo spletno podobo. Razpravljali smo tudi o naši pobudi za mestna središča, ki ima med deležniki veliko podporo.

Po uradnem delu so nam gostitelji razkazali zanimivosti Črnomlja.

Podali smo se v grad Črnomelj, ki ga skupaj s starim mestnim jedrom prenavljajo in v njem ambiciozno načrtujejo številne nove vsebine. Obiskali smo Zakladnico, ki služi kot vstopna točka v destinacijo, kjer si lahko med drugim ogledate tudi repliko ene izmed najbolj zanimivih najdb na tem območju, meča iz reke Lahinje. V Turistično-informacijskem centru Črnomelj so nam predstavili kolektivno blagovno znamko Belokranjsko, pokazali pa so nam tudi Primožičevo hišo – hišo belokranjskih rokodelcev – in Stoničev grad iz 15. st. V Črnomlju imate res kaj videti!

Dragi Črnomaljci, bili ste krasni gostitelji, z veseljem vas spet obiščemo.