Tuhinjska fila
Praznična jed, narejena iz šunka, belega kruha, jajc, čebule, smetane in začimb. Marsikje jo še danes postrežejo samo za veliko noč. Obstajajo številne različice recepta zanjo.
število oseb: 10
Sestavine:
Testo:
- 700 g bele moke
- 40 g kvasa
- 300 ml mleka
- 10 g sladkorja
- 20 g soli
- 100 g masla
- 1 jajce
Nadev:
- 1 kg kuhane prekajene šunke
- 500 g kuhanih prekajenih reber
- 1 kg kruha
- 300 ml juhe
- 18 jajc
- poper
Priprava:
Kvas, sladkor, malo moke in 1 dl mleka dobro premešamo ter pustimo, da vzhaja.
Moko stresemo v skledo in na sredini naredimo jamico, v katero damo jajce in preostalo mleko. Sol potresemo po robu posode, dodamo še vzhajan kvasec in iz sredine počasi vse sestavine pognetemo v kvašeno testo. Pustimo vzhajati pol ure.
Medtem pripravimo nadev: šunko in rebra narežemo na manjše kocke (0,5 cm x 0,5 cm), kruh pa na malo večje (1 cm x 1 cm). Kruh in mesne kocke damo v skledo, prelijemo z juho, rahlo premešamo, dodamo rumenjake, popramo.
Iz beljakov naredimo sneg, ki ga bomo nadevu dodali kasneje, tik preden ga stresemo v pekač.
Testo razdelimo na dva dela: 2/3 in 1/3. Večji del razvaljamo na velikost pekača ter ob straneh testo položimo na dno, ostalo pa naj visi čez pekač.
Nadev rahlo premešamo z beljaki in stresemo v pekač, manjše testo razvaljamo za pokrov, prekrijemo nadev in na robu spojimo. Damo v pečico in dve uri pečemo na 160°C.
Ko je lepo zapečeno, nadev vzamemo iz pečice in ga v pekaču pustimo še eno uro. Šele nato ga zvrnemo na desko. Najbolje je, da se popolnoma ohladi in postreže šele naslednji dan.