Velikonočna juha
Ena najstarejših velikonočnih jedi na Slovenskem je aleluja. Pripravljali so jo v mnogih slovenskih krajih, tudi v zgodovinskih mestih Idrija, Žužemberk, Šentjur in Novo mesto, vsak pa jo je pripravil malce drugače. Aleluja, prva jed velikonočne nedelje, je bila hrana za siromašne, ki naj bi nastala v času velike lakote, zato še danes simbolizira skromnost.
Iz tekočine, v kateri se je kuhala krača, so skuhali juho. Vanjo so vkuhali prej posušene olupke repe – to je bila aleluja –, v Šentjurju pa so ji vkuhali posukanec in tako dobili belo župo. Posukanec iz moke in jajca so zakuhali v toliko vode, da je ostala gosta zmes. Če so želeli narediti sladko različico, so ji dodali sladkor in jo servirali z jabolčno čežano.
Po nekaterih pokrajinskih različicah mora juha biti redka, drugod ji dodajo kašo ali ocvirke, jo zgostijo z moko ali uporabijo svežo repo. Če želite alelujo z dodatki pripraviti kot žužemberške gospodinje, potrebujete:
Sestavine:
- 2 l slanega kropa – lahko od kuhanega prekajenega mesa,
- 20–30 dag olupkov suhe sladke repe,
- veliko žlico moke,
- mast,
- 1 večjo čebulo,
- 3 žlice ajdove kaše,
- 2–3 stroke česna,
- ocvirke,
- poper, sol,
- ajdove žgance ali črn kruh.
Priprava:
Repo olupite in olupke posušite. V vročo posodo za juho dajte mast z ocvirki, narezano čebulo in nasekljan česen. Ko čebula porumeni, dodajte moko in zalijte z vodo ali mesno juho. Vmešajte olupke in ajdovo kašo ter začinite po okusu. Kuhajte, dokler se kaša ne zmehča. Ponudite jo s črnim kruhom ali ajdovimi žganci.