okusi mest / 4. maja 2022Poskusite jo lahko v Tržiču
Tržiške bržole
Pogrejte se z enolončnico iz ovčjega ali koštrunovega mesa, zelišč in zelenjave. Legenda jed povezuje s planino Kofce.
število oseb: 4
Sestavine:
- 70 dag ovčjega mesa (staro meso)
- 15 dag čebule
- 2 stroka česna
- Sol
- Brinove jagode
- Šetraj
- Lovorov list
- Cel poper
- Kostno juho
- 8 manjših krompirjev
Priprava:
Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na drobno sesekljan česen, začimbe in prilijemo zajemalko juhe. V to zložimo manjše kose ovčjega soljenega in predhodno opečenega mesa in dušimo na zmernem ognju do mehkega. Če je tekočine premalo zalijemo z vročo vodo. Če želite gostejšo jed jo zgostite s prežganjem. Glede na starost ovce traja kuhanje 2 – 3 ure. K bržolam postrežemo krompir, ki ga skuhamo v drugem loncu. Ko je kuhan, ga olupimo in celega damo na krožnik tik pred serviranjem