Smukavc
Smukavc je enolončnica pripravljena iz zeljnih ali tudi radičevih listov, krompirja in česna ter zabeljena z zaseko. Idrijske gospodinje so jo pripravljale od pomladi in čez poletje iz zeljnih listov, na jesen in zimo pa iz ohrovta.
število oseb: 10
Sestavine:
- 1,5 kg krompirja
- 1 kg zelenih zeljnih oziroma ohrovtovih listov
- 0,1 kg ocvirkove masti ali zaseke
- 3 stroki česna
- sol, poper.
Priprava:
Liste zelja oziroma ohrovta osmukamo od glavne listne žile in jih narežemo na tanke rezance. V slanem kropu jih blanširamo nekaj minut. Medtem kuhamo olupljen krompir. Kuhanega v vodi pretlačimo, dodamo zeljne liste in kuhamo naprej. Jedi dodamo sesekljan česen in prepraženo ocvirkovo mast ali zaseko. Solimo in popramo.
Kuhamo toliko časa, da postane jed homogena, zelje oziroma ohrovt pa dovolj mehak. Nekateri dodajo prepraženi maščobi malo moke, da se jed bolje poveže.
Jed ponudimo skupaj z zeljševko, ocvirkovco ali pa z ocvrtimi slanimi flancati.