okusi mest / 4. maja 2022

PEHTRANOVA POTICA (recept novomeškega mojstra Judeža)

Sestavine:

Testo

  • 60 dag moke
  • 3 dag kvasa
  • 2 dcl mleka
  • 14 dag sladkorja
  • 14 dag masla (mehkega)
  • 4 rumenjaki
  • 1 vaniljev sladkor
  • sol

Nadev

  • 15 dag masla
  • 18 dag drobtin
  • 2 dl kisle smetane
  • 4 beljaki
  • 12 dag sladkorja
  • pehtran (ali drobnjak) – približno 10–15 gramov posušenega pehtrana

 

Priprava: 

Najprej pripravimo nadev. Iz beljakov stepemo trd(en) sneg. Maslo stopimo. V posodi skupaj zmešamo kislo smetano, sladkor in drobtine. Dobro premešamo in na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Kvas damo vzhajati v mleko in dodamo še žličko sladkorja. Ko nam kvasec želi pobegniti čez lonček, ga zamešamo v moko in dodamo še vse ostale sestavine za testo. Mesiti moramo najmanj 15 minut! Testo brez vzhajanja razvaljamo, ga namažemo z nadevom in zvijemo v potico. Tako pripravljeno pustimo čez noč na hladnem. Približno eno uro pred peko potico večkrat prebodemo z iglo do dna in jo malo potlačimo. Damo jo v pečico, ogreto na 180 –200 stopinj Celzija, in jo pečemo eno uro.

Poskusite jo lahko v Novem Mestu