okusi mest / 4. maja 2022Poskusite jo lahko v Novem Mestu
PEHTRANOVA POTICA (recept novomeškega mojstra Judeža)
Sestavine:
Testo
- 60 dag moke
- 3 dag kvasa
- 2 dcl mleka
- 14 dag sladkorja
- 14 dag masla (mehkega)
- 4 rumenjaki
- 1 vaniljev sladkor
- sol
Nadev
- 15 dag masla
- 18 dag drobtin
- 2 dl kisle smetane
- 4 beljaki
- 12 dag sladkorja
- pehtran (ali drobnjak) – približno 10–15 gramov posušenega pehtrana
Priprava:
Najprej pripravimo nadev. Iz beljakov stepemo trd(en) sneg. Maslo stopimo. V posodi skupaj zmešamo kislo smetano, sladkor in drobtine. Dobro premešamo in na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Kvas damo vzhajati v mleko in dodamo še žličko sladkorja. Ko nam kvasec želi pobegniti čez lonček, ga zamešamo v moko in dodamo še vse ostale sestavine za testo. Mesiti moramo najmanj 15 minut! Testo brez vzhajanja razvaljamo, ga namažemo z nadevom in zvijemo v potico. Tako pripravljeno pustimo čez noč na hladnem. Približno eno uro pred peko potico večkrat prebodemo z iglo do dna in jo malo potlačimo. Damo jo v pečico, ogreto na 180 –200 stopinj Celzija, in jo pečemo eno uro.