Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Loška medla

Gostljata jed iz kaše ali moke ter zabele in sodi med najstarejše domače kmečke jedi. Sestavine: 800 g dimljenih svinjskih reber 350 g prosene ka...
Poskusite jo lahko v Škofji Loki

Visoška pečenka

Na poseben način pripravljena svinjska zarebrnica izvira iz Visokega v Poljanski dolini pri Škofji Loki. Sestavine:  1,2 kg svinjske zarebrnice s ...
Poskusite jo lahko v Škofji Loki

Dimljena šarenka s tepkinim prahom

Rdeča postrv, ki spominja na lososa. Odlično se spaja s sladkastim okusom tepkinega prahu.
Poizkusite jo lahko v Radovljici

Čokobelica Radovljica

Fini ročno izdelani pralini z nadevom orehove potice, pehtrana ali maka.
Poizkusite jo lahko v Radovljici

Kunstljeva grizika

Slastna tortica na palčki, ki premami še tako zahtevne gurmane.
Poizkusite jo lahko v Radovljici

Haloška gibanica

Tradicionalna sladka pogača iz kvašenega testa, ki ga obložijo s skuto, rumenjaki in kislo smetano. Izvirno jo spečejo v krušni peči. Najboljša...
Poizkusite jo lahko na Ptuju

Štruklji

Tradicionalna jed iz vlečenega testa je z raznovrstnimi nadevi lahko predjed, samostojna jed ali sladica.
Poizkusite jih lahko v Novem mestu

Cviček

Vino s priznanim geografskim poreklom je posebnež med slovenskimi vini in se izvrstno prilega k dolenjski kulinariki.
Poskusite ga lahko v Novem mestu

Rušovc

Žganje iz vršičkov in storžev ruševja je posebnost, ki združuje pastirsko izročilo kamniške okolice in sodobno nabiranje zelišč ter drugih r...
Poizkusite ga lahko v Kamniku

Kamniški ženof in gorčica

Gorčica, izdelana po starem receptu, je bila najpomembnejši izdelek podjetja Stanka Žargija, ustanovitelja in prvega lastnika tovarne Eta.
Poizkusite ga lahko v Kamniku