Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Belokranjska pogača

Priznana avtohtona belokranjska jed, danes priznana certificirana, evropsko zaščiteno jed. za pekač s premerom 30 cm Sestavine: 500 g pšenične ...
Poskusite jo lahko v Metliki

Cop na lop (potepača ali potanc)

Cop na lop kot ga pripravljajo v podgorjanskih vaseh nad Kostanjevico na Krki in je otrokom pomenil sladico, ki so jo nestrpno čakali. Po takšnem pr...
Poskusite jo lahko v Kostanjevici na Krki

Trijet

Jed, ki se že stoletja prenaša iz roda v rod, sestoji iz popečenega kruha, ki ga polijemo z ohlajeno mešanico vina, sladkorja in cimeta. Sestavine...
Poskusite ga lahko v Tržiču

Krhki flancati – hiške

Ocvrto pecivo, po katerem je potresen sladkor v prahu,  je bilo ustvarjeno za vse sladkosnede.
Poskusite jih lahko v Tržiču

Maslovnik

Maslovnik ali po domače masovn’k je doza energije za sladokusce sestavljena iz kisle smetane, jajc in koruzne moke. Jed je gosta in nasitna, zato s...
Poskusite ga lahko v Tržiču

Tržiška flika

Jed za vse ljubitelje pogač; okrogla pogača iz razvaljanega kvašenega testa, ki se ji doda namaz iz kisle smetane in kumine ali zaseke.
Poskusite jo lahko v Tržiču

»Tržišk’ kosiv«

Kosilo, ki so ga nekdaj jedli predvsem ob Veliki noči, sestavljajo goveja juha, pečenka/mesna štruca oz. budl, solata in pražen krompir.
Poskusite ga lahko v Tržiču

Tržiške bržole

Pogrejte se z enolončnico iz ovčjega ali koštrunovega mesa, zelišč in zelenjave. Legenda jed povezuje s planino Kofce. število oseb: 4 Sestavine...
Poskusite jo lahko v Tržiču

Konjičan

Posebno vino iz Slovenskih Konjic je zvrst štirih sort: laškega rizlinga, rizvanca, belega pinota in renskega rizlinga.
Poskusite ga lahko tudi v Slovenskih Konjicah

Loški kruhki

Tradicionalni kruhki, ki vsebujejo med iz bližnjih čebelnjakov in jih krasi odtis ročno rezljanih modelov. Sestavine:  1 lesen model ( kalup ) za...
Poskusite jih lahko v Škofji Loki