Ocvirkovca
Ocvirkovca je potica iz kvašenega testa, nadevana z ocvirki.
število kosov: 10
Sestavine:
Testo
- 500 g moke (½ ostre in ½ mehke)
- 0,5 dl olja
- 1,5 dl mleka
- 1 dl vode
- 1 majhna žlička soli
- ½ kocke kvasa
- ½ majhne žličke sladkorja.
Nadev
- 500 g svežega mesnatega špeha ali svinjskega flama
- 3 žlice olja
- sol po okusu, poper.
Priprava:
Špeh ali flam narežemo na kocke velikosti 1,5 cm X 1,5 cm, jih damo v posodo, prilijemo olje ter scvremo v lepe rumene ocvirke, ki jih po okusu posolimo. V mešanici mlačne vode in mleka raztopimo kvas in sladkor, medtem ko olje in sol zamešamo v moko. Prilijemo k moki in gnetemo tako dolgo, da dobimo elastično testo. Postavimo ga v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 50°C, da vzhaja.
Ko testo naraste na dvojno velikost, ga na pomokani deski razvaljamo približno 7 mm na debelo in posujemo z ocvirki ter pokapljamo z malo maščobe, ki je nastala pri pripravi ocvirkov. Popopramo in zvijemo ter položimo v pomaščen pekač.
Pečemo 45 minut pri temperaturi 160 – 170°C. Če imamo ventilatorsko pečico, naj bo temperatura peke 10 – 20°C nižja.