okusi mest / 4. maja 2022Poskusite ga lahko v Tržiču
Maslovnik
Maslovnik ali po domače masovn’k je doza energije za sladokusce sestavljena iz kisle smetane, jajc in koruzne moke.
Jed je gosta in nasitna, zato so jo že v preteklosti pogosto pripravljali za zajtrk pred delom na polju ali v gozdu oz. na planinah za kosilo. V poletnih mesecih oz. v času pašne sezone (junij – september) jo lahko poskusite na tržiških planšarijah in v planinskih kočah.
Sestavine:
- ½ litra domače kisle smetane
- 1 jajce
- 1 žlička koruzne (lahko tudi pšenične ali ajdove) moke
- sol
Priprava:
Sestavine damo v ponev in jih ob segrevanju nenehno mešamo tako dolgo (vsaj 25 do 30 minut), da se prične maščoba iz smetane ločevati. Po okusu še začinimo. Postreže se kot priloga k žgancem ali pa kot namaz za kruh.