okusi mest / 4. maja 2022

Maslovnik

Maslovnik ali po domače masovn’k je doza energije za sladokusce sestavljena iz kisle smetane, jajc in koruzne moke.

Jed je gosta in nasitna, zato so jo že v preteklosti pogosto pripravljali za zajtrk pred delom na polju ali v gozdu oz. na planinah za kosilo. V poletnih mesecih oz. v času pašne sezone (junij – september)  jo lahko poskusite na tržiških planšarijah in v planinskih kočah.

 

Sestavine: 

  • ½ litra domače kisle smetane
  • 1 jajce
  • 1 žlička koruzne (lahko tudi pšenične ali ajdove) moke
  • sol

 

Priprava:

Sestavine damo v ponev in jih ob segrevanju nenehno  mešamo  tako dolgo (vsaj 25 do 30 minut), da se prične maščoba iz smetane ločevati. Po okusu še začinimo.  Postreže se kot priloga k žgancem ali pa kot namaz za kruh.

Poskusite ga lahko v Tržiču