okusi mest / 4. maja 2022Poskusite jih lahko v Kranju
Kranjski štruklji
Izjemna domača sladica, ki jo pripravljamo po posebnem receptu Magdalene Pleiweis iz 19. stoletja.
število oseb: 8 – 10
Sestavine:
Testo
- 1,8 dcl mleka
- 1 jajce
- 4 žlice bele moke
- malo soli
Nadev
- 2 rumenjaka
- bela moka
- 5,3 dcl mleka ali smetane
- 1 zvrhana žlica surovega masla
- 5 rumenjakov
- 1 vanilin sladkor
- 1 žlica sladkorja
- trd sneg 4 beljakov
- slivova ali marelična marmelada
Preliv
- 2,5 dcl kisle smetane
- 2 jajci
Priprava:
Iz testa spečemo malce debelejše palačinke. Iz 2 rumenjakov in moke naredimo trdo testo, ki ga naribamo na strgalniku. Ribano kašo skuhamo na mleku ali smetani, da postane gosta. Ohlajeni primešamo mehko maslo, razžvrkljano jajce, sneg in marmelado. Z nadevom namažemo palačinke, jih zrežemo na tretjine, položimo v lončene posodice in prelijemo s prelivom. Pečemo v pečici na 200 °C 10 do 15 minut. Postrežemo še vroče.