okusi mest / 4. maja 2022

Kranjski štruklji

Izjemna domača sladica, ki jo pripravljamo po posebnem receptu Magdalene Pleiweis iz 19. stoletja.

število oseb: 8 – 10

Sestavine: 

Testo

  • 1,8 dcl mleka
  • 1 jajce
  • 4 žlice bele moke
  • malo soli

Nadev 

  • 2 rumenjaka
  • bela moka
  • 5,3 dcl mleka ali smetane
  • 1 zvrhana žlica surovega masla
  • 5 rumenjakov
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlica sladkorja
  • trd sneg 4 beljakov
  • slivova ali marelična marmelada

Preliv 

  • 2,5 dcl kisle smetane
  • 2 jajci

Priprava:

Iz testa spečemo malce debelejše palačinke. Iz 2 rumenjakov in moke naredimo trdo testo, ki ga naribamo na strgalniku. Ribano kašo skuhamo na mleku ali smetani, da postane gosta. Ohlajeni primešamo mehko maslo, razžvrkljano jajce, sneg in marmelado. Z nadevom namažemo palačinke, jih zrežemo na tretjine, položimo v lončene posodice in prelijemo s prelivom. Pečemo v pečici na 200 °C 10 do 15 minut. Postrežemo še vroče.

Poskusite jih lahko v Kranju