okusi mest / 4. maja 2022

Kozjanski krapki

Kozjanski krapki so topla predjed, priloga ali nemesna glavna jed iz ajdove moke, skutinega nadeva s proseno kašo ter zabelo iz ocvirkov in kisle smetane.

 

Sestavine:

AJDOVO TESTO

  • 500 g ajdove moke
  • 1 – 2 žlici kisle smetane oz. po potrebi
  • sol
  • voda

SKUTIN NADEV S PROSENO KAŠO

  • 300 g skute
  • 100 g prosene kaše
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • sol

ZABELA

  • ocvirki
  • kisla smetana

 

Priprava:

Proseno kašo stresemo v soljen krop, jo skuhamo, odcedimo in ohladimo.

Ajdovo moko presejemo v skledo in poparimo s kropom. Dodamo kislo smetano in ščepec soli ter na hitro zamesimo v gladko testo, ki lahko pokrito nekaj časa počiva.

V skledi gladko razmešamo ožeto skuto, ohlajeno kašo, jajce, rumenjak in ščepec soli.

Ajdovo testo razvaljamo za prst debelo in z modelčkom ali kozarcem izrežemo kroge. Na vsakega položimo žličko nadeva in testo preganemo, da dobimo polkrožno obliko. S prsti stisnemo rob in tako oblikujemo krape.

Krape počasi kuhamo v slanem kropu 15 do 20 minut.

Kuhane in odcejene krape zabelimo z ocvirki, ki smo jim dodali kislo smetano.

Poskusite jih lahko v Šentjurju