Kozjanski krapki
Kozjanski krapki so topla predjed, priloga ali nemesna glavna jed iz ajdove moke, skutinega nadeva s proseno kašo ter zabelo iz ocvirkov in kisle smetane.
Sestavine:
AJDOVO TESTO
- 500 g ajdove moke
- 1 – 2 žlici kisle smetane oz. po potrebi
- sol
- voda
SKUTIN NADEV S PROSENO KAŠO
- 300 g skute
- 100 g prosene kaše
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
ZABELA
- ocvirki
- kisla smetana
Priprava:
Proseno kašo stresemo v soljen krop, jo skuhamo, odcedimo in ohladimo.
Ajdovo moko presejemo v skledo in poparimo s kropom. Dodamo kislo smetano in ščepec soli ter na hitro zamesimo v gladko testo, ki lahko pokrito nekaj časa počiva.
V skledi gladko razmešamo ožeto skuto, ohlajeno kašo, jajce, rumenjak in ščepec soli.
Ajdovo testo razvaljamo za prst debelo in z modelčkom ali kozarcem izrežemo kroge. Na vsakega položimo žličko nadeva in testo preganemo, da dobimo polkrožno obliko. S prsti stisnemo rob in tako oblikujemo krape.
Krape počasi kuhamo v slanem kropu 15 do 20 minut.
Kuhane in odcejene krape zabelimo z ocvirki, ki smo jim dodali kislo smetano.