okusi mest / 4. maja 2022

Geruš

Geruš je stara knapovska pijača. Ker je bilo vino predrago, želja po alkoholu pa velika, je iznajdljivost idrijskih rudarjev botrovala k nastanku le-te. Špirita (alkohola) je bilo dovolj, pelin je tudi rastel  ob vsaki hiši, vode je tudi bilo v izobilju. Pelin pospešuje izločanje želodčnih sokov, zato lahko geruš ponudimo na začetku obroka, kot aperitiv, prija pa tudi na koncu obroka.

količina: 1 liter geruša

Sestavine:

  • 0,2 l pelinovega odcedka
  • 0,2 l alkohola
  • 0,6 l vode.

Priprava:

Pelin, najbolje sveži, damo v vrelo vodo in pustimo nekaj časa, da se namoči. Nato ga precedimo in ohladimo.

V steklenici zmešamo vse sestavine in postavimo v hladilnik. Ponudimo ohlajenega.

Poskusite ga lahko v Idriji