okusi mest / 4. maja 2022

Firštov divjačinski golaž

Firštov golaž je divjačinska  jed, ki je povezana s pridihom gosposkega in velja za spomin na izročilo lova v Kamniški  Bistrici, v povezavi s Firštovo mizo pa tudi spomin na pomen divjačine kot kulinarične specialitete: lov je namreč  pripadal vladajočim.

število oseb: 8

Sestavine: 

  • 500 g srne
  • 500 g damjaka
  • 200 g gomolja zelene
  • 200 g rumene kolerabe
  • 200 g korenja · 1 kg čebule
  • 2 stroka česna
  • sol · poper
  • mleti jurčki
  • 200 ml reduciranega caberneta sauvignona

Hrustljava skorjica – legir:

  • krompir
  • kisla smetana
  • 2 rumenjak

Priprava: 

Čebulo narežemo na drobne lističe in jo zlato rumeno prepražimo. Dodamo na kocke narezano meso in pražimo do mehkega.  Zeleno, kolerabo in korenje narežemo na drobne kocke, prepražimo in dodamo k mesu. Dodamo česen, sol, poper  in mlete jurčke.  Zalijemo z vodo, toliko,  da je zmes še vedno gosta.

Po približno uri in pol, ko je golaž kuhan ga vlijemo v glineno posodo in ga pokrijemo s kuhanim, na lističe narezanim  krompirjem, ter polijemo z legirjem (zmešajte rumenjake in kislo smetano).

Vse skupaj postavimo v pečico in pečemo, dokler krompirjeva skorjica ne porumeni.

Poizkusite ga lahko v Kamniku