Firštov divjačinski golaž
Firštov golaž je divjačinska jed, ki je povezana s pridihom gosposkega in velja za spomin na izročilo lova v Kamniški Bistrici, v povezavi s Firštovo mizo pa tudi spomin na pomen divjačine kot kulinarične specialitete: lov je namreč pripadal vladajočim.
število oseb: 8
Sestavine:
- 500 g srne
- 500 g damjaka
- 200 g gomolja zelene
- 200 g rumene kolerabe
- 200 g korenja · 1 kg čebule
- 2 stroka česna
- sol · poper
- mleti jurčki
- 200 ml reduciranega caberneta sauvignona
Hrustljava skorjica – legir:
- krompir
- kisla smetana
- 2 rumenjak
Priprava:
Čebulo narežemo na drobne lističe in jo zlato rumeno prepražimo. Dodamo na kocke narezano meso in pražimo do mehkega. Zeleno, kolerabo in korenje narežemo na drobne kocke, prepražimo in dodamo k mesu. Dodamo česen, sol, poper in mlete jurčke. Zalijemo z vodo, toliko, da je zmes še vedno gosta.
Po približno uri in pol, ko je golaž kuhan ga vlijemo v glineno posodo in ga pokrijemo s kuhanim, na lističe narezanim krompirjem, ter polijemo z legirjem (zmešajte rumenjake in kislo smetano).
Vse skupaj postavimo v pečico in pečemo, dokler krompirjeva skorjica ne porumeni.