novice / 29. novembra 2023

Zavod za gradbeništvo Slovenije je nova članica Združenja

V Združenju zgodovinskih mest Slovenije smo na redni letni skupščini uradno potrdili novo članico Združenja – to je Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG).

Izjemno veseli smo, da je Zavod za gradbeništvo Slovenije, osrednja znanstveno-raziskovalna institucija na področju gradbeništva v Sloveniji, prepoznala naš projekt Šola prenove, s katero je v preteklosti že večkrat sodelovala, kot svojega partnerja in se sklenila tudi uradno pridružiti našemu Združenju. Kajti naše osrednje poslanstvo– poleg promocije mest – je tudi prenova in zaščita kulturne dediščine in kulturnih spomenikov.

Ob tem so v ZAG-u zapisali:

»Na 𝑍𝑎𝑣𝑜𝑑𝑢 𝑧𝑎 𝑔𝑟𝑎𝑑𝑏𝑒𝑛𝑖𝑠̌𝑡𝑣𝑜 𝑆𝑙𝑜𝑣𝑒𝑛𝑖𝑗𝑒 (𝑍𝐴𝐺) 𝑠𝑒 𝑧̌𝑒 𝑣𝑟𝑠𝑡𝑜 𝑙𝑒𝑡 𝑢𝑘𝑣𝑎𝑟𝑗𝑎𝑚𝑜 𝑧 𝑟𝑎𝑧𝑖𝑠𝑘𝑎𝑣𝑎𝑚𝑖 𝑘𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑛𝑒 𝑑𝑒𝑑𝑖𝑠̌𝑐̌𝑖𝑛𝑒, 𝑝𝑟𝑒𝑑𝑣𝑠𝑒𝑚 𝑠 𝑘𝑎𝑟𝑎𝑘𝑡𝑒𝑟𝑖𝑧𝑎𝑐𝑖𝑗𝑜 ℎ𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑐̌𝑛𝑖ℎ 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙𝑜𝑣 𝑖𝑛 𝑟𝑎𝑧𝑣𝑜𝑗𝑒𝑚 𝑢𝑠𝑡𝑟𝑒𝑧𝑛𝑖ℎ 𝑛𝑎𝑑𝑜𝑚𝑒𝑠𝑡𝑛𝑖ℎ 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑣𝑟𝑎𝑡𝑜𝑟𝑠𝑘𝑖ℎ 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙𝑜𝑣.

𝘖𝑑 𝑙𝑒𝑡𝑜𝑠 𝑣 𝑛𝑎𝑠̌𝑒𝑚 𝑧𝑎𝑣𝑜𝑑𝑢 𝑑𝑒𝑙𝑢𝑗𝑒 𝑡. 𝑖. ℎ𝑜𝑟𝑖𝑧𝑜𝑛𝑡𝑎𝑙𝑛𝑎 𝑠𝑘𝑢𝑝𝑖𝑛𝑎 𝑧𝑎 𝑘𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑛𝑜 𝑑𝑒𝑑𝑖𝑠̌𝑐̌𝑖𝑛𝑜, 𝑚𝑒𝑑 𝑜𝑑𝑑𝑒𝑙𝑘𝑖 𝑖𝑛 𝑐̌𝑙𝑎𝑛𝑖 ℎ𝑜𝑟𝑖𝑧𝑜𝑛𝑡𝑎𝑙𝑛𝑒 𝑠𝑘𝑢𝑝𝑖𝑛𝑒 𝑠𝑖 𝑑𝑒𝑙𝑖𝑚𝑜 𝑚𝑛𝑒𝑛𝑗𝑒, 𝑑𝑎 𝑏𝑖 𝑙𝑎ℎ𝑘𝑜 𝑠 𝑠𝑣𝑜𝑗𝑖𝑚 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟d𝑖𝑠𝑐𝑖𝑝𝑙𝑖𝑛𝑎𝑟𝑛𝑖𝑚 𝑧𝑛𝑎𝑛𝑗𝑒𝑚 𝑝𝑟𝑖𝑠𝑝𝑒𝑣𝑎𝑙𝑖 ℎ 𝑘𝑎𝑘𝑜𝑣𝑜𝑠𝑡𝑛𝑖𝑚 𝑟𝑒𝑠̌𝑖𝑡𝑣𝑎𝑚 𝑧𝑎 𝑜ℎ𝑟𝑎𝑛𝑗𝑎𝑛𝑗𝑒 𝑜𝑏𝑗𝑒𝑘𝑡𝑜𝑣 𝑘𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑛𝑒 𝑑𝑒𝑑𝑖𝑠̌𝑐̌𝑖𝑛𝑒 𝑧𝑔𝑜𝑑𝑜𝑣𝑖𝑛𝑠𝑘𝑖ℎ 𝑚𝑒𝑠𝑡.«

Z ZAG-om kot osrednjo inštitucijo na področju gradbeništva v Sloveniji, ki ima vrhunske strokovnjake in razvija visokotehnološke rešitve na širšem področju gradbeništva, bomo lahko sodelovali tudi pri postopkih obnove in prenove naše kulturne dediščine. Tako bomo lahko Šolo prenove, program izobraževanja in usposabljanja za prenovo kulturne dediščine, izvajali še uspešneje.

Čestitamo Zavodu za pridružitev in se veselimo nadaljnjega sodelovanja.

 

Nazaj na vse novice