novice / 12. decembra 2022

FEST MEST 2023: Celoletni festival zgodovinskih mest Slovenije

Ob 20. obletnici Združenja zgodovinskih mest Slovenije smo v letu 2021 prvič predstavili produkt, v katerem smo združili kulturno-umetniško ponudbo z nepozabnimi prizorišči zgodovinskih mest, za piko na i pa jim dodali še vrhunsko kulinarično ponudbo. Bogato ponudbo 21 mest, ki smo jo povezali v abonma, nadaljujemo tudi v letu 2023, in sicer v osveženi podobi in z novimi vsebinami – pod skupnim naslovom Fest mest.

Strategija slovenskega turizma 2022–2028 izpostavlja pomembnost razvoja produkta »Kultura in zgodovinska mesta Slovenije« na nacionalni ravni. Krepitvi tega krovnega produkta se pridružujemo v Zgodovinskih mestih Slovenije s produktom, ki gradi na živi kulturi in umetniškem ter ustvarjalnem potencialu mest.

Turistično-kulturni produkt Fest mest na inovativen način povezuje zgodovinska mesta in kulturno produkcijo v njih. Z gostovanjem ustvarjalcev iz enega od mest, članice Združenja, prinaša mestom nove oblike sinergij in medregijskega povezovanja, obiskovalcem pa doživetje dvojega v enem (spoznavanje obiskanega mesta in prek kulturnega ustvarjalca tudi gostujočega mesta).

V letu 2023 smo se odločili, da kulturnim sladokuscem oziroma vsem, ki jih zanima doživetje kulture v okolju najočarljivejših zgodovinskih mestnih prizorišč, ponudimo 21 dogodkov, 21 mest in 21+ predlogov za nepozabno kulinarično doživetje.

Abonma Fest mest smo tudi časovno razdelili na dva dela:

  • Zimsko-pomladni cikel: Dogodki v zaprtih prizoriščih kulturnih ustanov.
  • Poletno-jesenski cikel: Dogodki na odprtih prizoriščih kulturne dediščine.

Abonma bo privlačne kulturno-umetniške vsebine, ki jih obiskovalcem ponujajo zgodovinska mesta, ponujal skozi celotno koledarsko leto 2023, prvi dogodek bo že 10. januarja 2023 na Ravnah na Koroškem, ki bodo gostile predstavo jeseniškega Gledališča Toneta Čufarja.

Podroben koledar in opis vsebin v ponudbi boste lahko kmalu prebrali v januarskem blogu in na podstrani Fest mest.

Vabimo vas, da odkrijete avtentične kulturne vsebine ob najlepših kulisah zgodovinskih mest.