okusi mest / 3. aprila 2023

Salovčki

Salovčki ali salovi keksi so piškoti, pripravljeni iz svinjskega sala in listnatega testa, pripravljenega z vzhajanjem testa. Oblikovani so v podkvice, žepke ali pogačice. Pripravimo jih tako: moko (0,5 kg), belo vino (3 dcl), dve jajci, ščepec soli in žlico sladkorja umesimo. Po potrebi dodamo mleko. Testo naj malo počiva. Salo (0,5 kg) zmeljemo. Testo razvaljamo na debelino 1 cm in nanj posujemo salo (lahko samo na polovico). Testo prepognemo. Pustimo stati 15 minut. Razvaljamo v eno smer in prepognemo. Obrnemo za 90 stopinj. Testo naj ponovno počiva 15 minut. Ves postopek ponovimo večkrat. Testo na koncu tanko razvaljamo, izrežemo kroge, na sredino damo žličko domače slivove marmelade, prepognemo in z vilicami pritisnemo, da nastane po celotnem robu lep vzorček. Pri temperaturi 220 stopinj pečemo dobrih 15 minut.