okusi mest / 4. maja 2022Poskusite jih lahko v Kopru
Hroštole (iz italijanske besede crostoli)
Ocvrto in krhko pecivo oziroma sladica, ki so jih gospodinje cvrle za razne priložnosti, praznike, dogodke in seveda za pust.
Sestavine:
- ½ kg bele moke
- 10 dag sladkorja
- vanilin sladkor
- ½ dl olja
- ščepec soli
- kozarček domačega žganja,
- olje za cvrtje
- sladkor za posipanje
Postopek:
V večjo posodo damo belo moko, na sredi naredimo luknjo ter vanjo damo: sladkor, vanilin sladkor, olje, sol in žganje ter zmešamo in umesimo testo. Ko je testo dobro umešeno, ga razdelimo na štiri kepe in z valjarjem na tanko razvaljamo. Nato testo razrežemo na trakove ter oblikujemo hroštule (na vozel, pentljo, zvite…). Ocvremo jih na vročem olju. Ko porumenijo, jih vzamemo iz ponve, položimo v večjo skledo in posipamo z mletim sladkorjem.