okusi mest / 4. maja 2022

Cop na lop (potepača ali potanc)

Cop na lop kot ga pripravljajo v podgorjanskih vaseh nad Kostanjevico na Krki in je otrokom pomenil sladico, ki so jo nestrpno čakali. Po takšnem prigrizku so lažje počakali, da se je pečen kruh ohladil. Tadicionalna jed iz kvašenega belega (lahko tudi ajdovega ali pirinega) testa.

 

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 3 dl vode
  • žlička soli
  • malo olja
  • 500 g skute in smetane

 

Priprava:

Zamesimo testo, ki ga razdelimo v dva hlebčka, približno tri četrtine bo za podlago, s četrtino bomo pokrili nadev. Večji hlebček raztegnemo na pomokan pekač ali lopar za peko v krušni peči.

Nadevamo z mešanico skute in smetane (del je prihranimo, da bomo namazali povrh), robove pustimo prazne, da bomo lahko testo zavihali navznoter. Manjši hlebček raztegnemo in z njim prekrijemo nadev. Zavihamo spodnje testo in povrhu namažemo z ostankom smetane. Pečemo na 200 °C približno pol ure, oziroma toliko časa, da se zlato zapeče.

Cop na lop je najboljši topel. Količine in čas so približni, saj ga večina gospodinj pripravlja po občutku, brez tehtanja in ure.

Tej osnovni varianti lahko dodamo kvas (da bo ostal mehkejši tudi hladen), ocvirke ali slanino.

Poskusite jo lahko v Kostanjevici na Krki