okusi mest / 4. maja 2022Poizkusite jo lahko na Ptuju
Haloška gibanica
Tradicionalna sladka pogača iz kvašenega testa, ki ga obložijo s skuto, rumenjaki in kislo smetano. Izvirno jo spečejo v krušni peči. Najboljša je takoj po peki in se odlično ujema z vrhunskimi ptujskimi belimi vini.
Sestavine:
Kvašeno testo
- 500 g moke pol ostre, pol gladke
- 30 g kvasa
- 10 g soli
- 1 žlico sladkorja
- 1-2 jajci
- 40 g masla
- 2,5 dcl mleka
Nadev
- 1 kg skute
- 2 dcl kisle smetane
- 2 jajci
- 150 g sladkorja
- 80 g poparjenega pšeničnega zdroba
- cimet
Preliv
- 2 dcl kisle smetane
- 2 jajci
Priprava:
Iz sestavin za kvašeno testo zgnetemo srednje mehko testo in ga pustimo vzhajati. Vzhajanega razvaljamo in ga položimo v pomaščen okrogel lončeni model ali v pekač. Nadevamo ga s skutnim nadevom, prelijemo s smetanovim prelivom ter spečemo. Gibanico postrežemo še toplo.