okusi mest / 4. maja 2022

Fonda piranski brancin v soli

Med najbolj zdravimi in izjemno okusnimi načini priprave brancina, saj lahko to jed pripravimo popolnoma brez dodanih maščob. Brancina pečemo zakopanega v soli, ki ščiti površino ribe pred direktno toploto, zato se brancin lepo in enakomerno speče. Tako ostane ribje meso sočno, izjemno dobrega in nežnega okusa.

Zahtevnost: Enostavno, brez posebne predpriprave.

Čas priprave: 70 minut

Osebe: 4

 

Sestavine:

  • 2 piranska brancina- približno 0,6- 0,8 kg ali 1 piranski brancin- približno 0,8 kg- 1,2 kg
  • 3 kg piranske grobe soli za peko

Po želji lahko dodamo tudi:

  • 2 jajčna beljaka
  • 2 žlici moke
  • Krompir, oljčno olje, česen, vejico svežega rožmarina, sveže mlet poper

 

Priprava:

Ribo očistimo, vendar ne oluskamo, rahlo speremo in osušimo s papirnato brisačo. Na pekač nanesemo podlago iz približno 1 cm soli za peko, nanjo položimo ribo. Po želji lahko damo v trebušno votlino ribe malo oljčnega olja in vejico rožmarina in/ali česna. Rez na trebušni votlini prekrijemo s koščkom folije, da preprečimo neposredni stik ribjega mesa s soljo. Nato ribo v celoti prekrijemo s preostalo soljo, približno 1 cm  ali več na debelo. Po želji (močno priporočamo) lahko v sol zakopljemo tudi nekaj opranih, neolupljenih na pol kuhanih krompirjev. Pekač prestavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo od 30 do 60 minut pri 200 do 220 stopinjah (odvisno od velikosti ribe). Med peko sol nekoliko porjavi in otrdi. Po končani peki skorjo- slani oklep razbijemo z nožem ali s kuhinjskim kladivom in sol čim bolj odstranimo z ribe, tako da se vidi celotna polovica brancina. Nato odstranimo kožo (ki ni užitna oziroma dobra, saj vsebuje luske), tako da jo z nožem ali vilicami zarežemo na hrbtu od hrbtnih plavuti od glave do repa, na trebušni strani odstranimo folijo in kožo zarežemo tik ob trebušnih plavutih do repa. Kožo, ki se z lahkoto odlepi od mesa, nato enostavno dvignemo ali navijemo na vilice (pri tem pazimo, da nam ne pade preveč soli na izpostavljeno meso). Ko je zgornja stran ribe olupljena, lahko meso s te strani ribe serviramo. Nato odstranimo kosti in glavo in tako očistimo meso še z druge strani ribe. Če je riba ravno prav kuhana/ pečena, se meso ne prijema kosti. V kolikor želimo, da bo slani oklep, ki nastane okoli ribe po peki, še trši in nekoliko bolj rjavkast, naredimo v skledi iz soli za peko in dveh jajčnih beljakov grobo maso. Dodamo lahko tudi dve žlici moke. V vseh primerih se riba speče enako dobro, razlika je le v trudi, ki ga moramo vložiti v razbijanje in odstranjevanje slanega oklepa med serviranjem. Po želji lahko čez očiščeno ribje meso prelijemo malo oljčnega olja, ki še poudari odličen, a zelo blag okus brancina v soli.

Priporočena priloga:

Kot priloga se odlično prileže krompir, pečen v soli, ali blitva s krompirjem.

Poskusite ga lahko v Piranu