okusi mest / 4. maja 2022Poskusite ga lahko v Idriji
Geruš
Geruš je stara knapovska pijača. Ker je bilo vino predrago, želja po alkoholu pa velika, je iznajdljivost idrijskih rudarjev botrovala k nastanku le-te. Špirita (alkohola) je bilo dovolj, pelin je tudi rastel ob vsaki hiši, vode je tudi bilo v izobilju. Pelin pospešuje izločanje želodčnih sokov, zato lahko geruš ponudimo na začetku obroka, kot aperitiv, prija pa tudi na koncu obroka.
količina: 1 liter geruša
Sestavine:
- 0,2 l pelinovega odcedka
- 0,2 l alkohola
- 0,6 l vode.
Priprava:
Pelin, najbolje sveži, damo v vrelo vodo in pustimo nekaj časa, da se namoči. Nato ga precedimo in ohladimo.
V steklenici zmešamo vse sestavine in postavimo v hladilnik. Ponudimo ohlajenega.