Zeljševka
Odlična idrijska dobrota, narejena iz kvašenega testa, nadevana z drobnjakom.
število kosov: 10
Sestavine:
Testo
- 500 g moke (½ ostre in ½ mehke)
- 0,5 dl olja
- 1,5 dl mleka
- 1 dl vode
- 1 majhna žlička soli
- ½ kocke kvasa
- ½ majhne žličke sladkorja.
Nadev
- 100 g masla
- 1 šopek drobnjaka
- nekaj listov čebulnega zelenja
- 1 šopek mete.
Priprava:
V mešanici mlačne vode in mleka raztopimo kvas in sladkor, medtem ko olje in sol zamešamo v moko. Prilijemo k moki in gnetemo tako dolgo, da dobimo elastično testo. Postavimo ga v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 50°C, da vzhaja.
Ko testo naraste na dvojno velikost, ga na pomokani deski razvaljamo približno 7 mm na debelo in namažemo z nadevom. Nadev pripravimo tako, da vsa našteta zelišča drobno zrežemo in jih na hitro ovenimo na segretem maslu.
Položimo v pomaščen pekač in ponovno vzhajamo. Pečemo 45 minut pri temperaturi 160 – 170°C. Še imamo ventilatorsko pečico, naj bo temperatura peke 10 – 20°C nižja.
Če želimo pripraviti sladko zeljševko, potem po namazanem testu posujemo še 100 g rozin in ščep sladkorja. Testu dodamo eno jajce in ustrezno zmanjšamo količino tekočine.