okusi mest / 4. May 2022

Pletenica

Pletenice so bile nekoč obvezno darilo ob rojstvu otroka. Danes pa so tudi lepo okrašen dodatek na mizi ob praznikih.

Sestavine: 

  • 60 dag moke
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 3-4 jajca
  • 1 rumenjak za premaz
  • 8 dag masla ali margarine
  • malo olja
  • 3 dl mleka
  • 1 vaniljin sladkor
  • sol

Priprava:

V posodo damo moko, pomešano s soljo. Na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas in ga prelijemo z zajemalko mlačnega mleka. Jajca stepemo s sladkorjem, dodamo raztopljeno maslo ali margarino in preostalo toplo mleko. Zmes vlijemo v moko, dodamo malo olja, vaniljev sladkor ter vse skupaj zamesimo v gladko testo, ki naj vzhaja dobro uro.

Vzhajano testo položimo na krpo, ga dobro poteptamo, zložimo skupaj in pustimo še malo vzhajati.

Nato testo narežemo na 3-5 enakih delov. Iz vsakega posebej naredimo svaljek. Spletemo jih v kito, položimo na papir za peko v topel pekač in pustimo, da kita vzhaja. Vzhajano pletenico namažemo s stepenim rumenjakom in damo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 45 minut.

 

Avtor slike: Tomo Jeseničnik, Pletenica, Okusi Posavja

Poskusite jo lahko v Brežicah