Pletenica
Pletenice so bile nekoč obvezno darilo ob rojstvu otroka. Danes pa so tudi lepo okrašen dodatek na mizi ob praznikih.
Sestavine:
- 60 dag moke
- 1/2 kocke kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 3-4 jajca
- 1 rumenjak za premaz
- 8 dag masla ali margarine
- malo olja
- 3 dl mleka
- 1 vaniljin sladkor
- sol
Priprava:
V posodo damo moko, pomešano s soljo. Na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas in ga prelijemo z zajemalko mlačnega mleka. Jajca stepemo s sladkorjem, dodamo raztopljeno maslo ali margarino in preostalo toplo mleko. Zmes vlijemo v moko, dodamo malo olja, vaniljev sladkor ter vse skupaj zamesimo v gladko testo, ki naj vzhaja dobro uro.
Vzhajano testo položimo na krpo, ga dobro poteptamo, zložimo skupaj in pustimo še malo vzhajati.
Nato testo narežemo na 3-5 enakih delov. Iz vsakega posebej naredimo svaljek. Spletemo jih v kito, položimo na papir za peko v topel pekač in pustimo, da kita vzhaja. Vzhajano pletenico namažemo s stepenim rumenjakom in damo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 45 minut.
Avtor slike: Tomo Jeseničnik, Pletenica, Okusi Posavja