IN VINO VERITAS
IN VINO VERITAS
Koper • Žužemberk • Črnomelj • Metlika • Brežice
Anyone who discovers Slovenia will also discover its wines! The intertwining of climates and different soils enables Slovenia to have a great diversity in its wine offer. Taste them in and around historic towns. A glass of wine goes well with local culinary specialties.
1. day - Koper
Complement your visit to Koper, once the second-most important city of the Venetian Republic, with a taste of a noble Istrian drop. Vinakoper, one of the largest wine cellars in Slovenia, also boasts one of the largest barrels in Europe. From the wine fountain in nearby Marezige there is a beautiful view of Koper, which also impresses visitors with its many events.
Koper2. day - Žužemberk in Črnomelj
Žužemberk is known not only for the mighty castle that rises on a cliff above the Krka or for the former Auersperg ironworks at the nearby Dvor, but also for the Zweigelt wine from the autochthonous grape variety. The summer Trški dnevi event offers medieval experiences the Žužemberk way.
In Črnomelj, a town with three thousand years of history, the Museum Town Collection is worth a visit. The street of culture invites you to try your hand at making typical Črnomelj pretzels and taste local and traditional specialties with the “Tastes of Bela krajina” brand.
ŽužemberkČrnomelj
3. day - Metlika
The Metlika area has been home to vines for almost a thousand years. In many wine cellars, you can try metliška črnina and modra frankinja wines, to which the Metlika spring festival called Vinska vigred is dedicated. Locals like to serve wine with belokranjska pogača, an indigenous dish from Bela Krajina, protected at the European level.
Metlika4. day - Brežice
After visiting the old town of Brežice and the castle with the picturesque Knight’s Hall, taste the difference between cviček and bizeljčan – two typical types of wine of this area. Experience wine tasting in repnice – caves dug into quartz sand, which were once used to store turnips. Debeluh Inn with a Michelin-starred chef Jure Tomič is also worth a visit.
BrežiceNaslov nad zavihkom in celotni naslov
Naslov nad zavihkom in celotni naslov
Spoznajte bogato zgodovino mesta na sprehodu ob najvišjem srednjeveškem mestnem obzidju na Slovenskem. V 90 minutah odkrijte številne zgodbe o mestu in njegovih prebivalcih. Po ogledu vas bomo popeljali tudi v svet skladatelja Huga Wolfa s pokušino Wolfove aromatične kave (ali brezalkoholne pijače).
Po poti rokodelskih tradicij
Po poti rokodelskih tradicij
Mesta, v katerih so rokodelci srednjeveških cehov svoje izdelke nekoč prodajali na sejmih, še danes ohranjajo mojstrska izročila, stare jedi in glasbo minulih časov. V okolico sejemskih mest pogosto vabijo vinogradi in značilne gostilne z lokalno kulinariko.
1. dan – Jesenice in Tržič
Jesenice ponujajo ogled Stare Save – edinstvenega fužinskega območja v Evropi – osrednji trg, ostanki plavža, delavska Kasarna, Bucelleni-Ruardova graščina, cerkev Marijinega vnebovzetja ter Kolpern – skladišče oglja. Na potep se odpravite po jeseniškem delavskem zajtrku.
Tržič je mesto čevljarskih zgodb, ob koncu 19. stoletja je bila v vsaki drugi hiši čevljarska delavnica. To dediščino spoznavamo v Tržiškem muzeju, na potepu po centru mesta, kjer sledimo odtisom čevljev, in na Šuštarski nedelji, eni od najbolj obiskanih prireditev v tem delu Slovenije.
Tržič
2. dan – Radovljica
Radovljica je mesto čebelarstva in številnih sladkosti. Oglejte si Čebelarski muzej sredi mesta in čebelnjak v bližnji Breznici. Na lectarski delavnici si izdelajte sladko lectovo srce, v izvrstnih gostilnah pa poskusite tudi certificirane dobrote Okusi Radol´ce. Na poti do Gradu Kamen se ustavite v Vili Podvin, hiši vrhunske kulinariko z Michelinovo zvezdico.
Radovljica3. dan – Idrija
Idrija preseneča z dediščino drugega največjega rudnika živega srebra na svetu, vpisanega na UNESCO seznam Svetovne dediščine. Poiščite jamskega škrata v Antonijevem rovu in poizkusite rudarsko grenčico geruš. Spretne roke v tem mestu navdušijo s prikazom izdelave idrijske čipke in pripravo idrijskih žlikrofov, evropsko zaščitene kulinarične specialitete.
Idrija4. dan – Kamnik
Kamnik je bil že v srednjem veku cvetoče trgovsko mesto, o čemer priča arhitekturna dediščina. Na enem izmed gradov v neposredni bližini mesta prisluhnite zgodbi o kamniški Veroniki. Na zamudite največjega etnološkega festivala v Sloveniji – Dneva narodnih noš. Pred odhodom poizkusite trnič – sir, ki so ga pastirji z Velike planine podarjali svojim izbrankam.
Kamnik