From town to town

TAKE TO THE PAVEMENTS TO SEE SLOVENIA'S MOST CHARMING TOWNS


Each city is an experience in itself. As you connect more of them, the experiences turn into a big story. Create it on your own or choose one of the programmes offered by the Association of Historic Towns of Slovenia in cooperation with selected agencies.

While visiting Slovenia, do not skip the capital city of Slovenia - Ljubljana - with Plečnik's architecture, the castle, the marketplace and other creations of the renowned architect.

IN VINO VERITAS


IN VINO VERITAS

Koper • Žužemberk • Črnomelj • Metlika • Brežice

Anyone who discovers Slovenia will also discover its wines! The intertwining of climates and different soils enables Slovenia to have a great diversity in its wine offer. Taste them in and around historic towns. A glass of wine goes well with local culinary specialties.

1. day - Koper
2. day - Žužemberk in Črnomelj
3. day - Metlika
4. day - Brežice

1. day - Koper

Complement your visit to Koper, once the second-most important city of the Venetian Republic, with a taste of a noble Istrian drop. Vinakoper, one of the largest wine cellars in Slovenia, also boasts one of the largest barrels in Europe. From the wine fountain in nearby Marezige there is a beautiful view of Koper, which also impresses visitors with its many events.

Koper

2. day - Žužemberk in Črnomelj

Žužemberk is known not only for the mighty castle that rises on a cliff above the Krka or for the former Auersperg ironworks at the nearby Dvor, but also for the Zweigelt wine from the autochthonous grape variety. The summer Trški dnevi event offers medieval experiences the Žužemberk way.

In Črnomelj, a town with three thousand years of history, the Museum Town Collection is worth a visit. The street of culture invites you to try your hand at making typical Črnomelj pretzels and taste local and traditional specialties with the “Tastes of Bela krajina” brand.

Žužemberk
Črnomelj

3. day - Metlika

The Metlika area has been home to vines for almost a thousand years. In many wine cellars, you can try metliška črnina and modra frankinja wines, to which the Metlika spring festival called Vinska vigred is dedicated. Locals like to serve wine with belokranjska pogača, an indigenous dish from Bela Krajina, protected at the European level.

Metlika

4. day - Brežice

After visiting the old town of Brežice and the castle with the picturesque Knight’s Hall, taste the difference between cviček and bizeljčan – two typical types of wine of this area. Experience wine tasting in repnice – caves dug into quartz sand, which were once used to store turnips. Debeluh Inn with a Michelin-starred chef Jure Tomič is also worth a visit.

Brežice

Naslov nad zavihkom in celotni naslov


Naslov nad zavihkom in celotni naslov

Spoznajte bogato zgodovino mesta na sprehodu ob najvišjem srednjeveškem mestnem obzidju na Slovenskem. V 90 minutah odkrijte številne zgodbe o mestu in njegovih prebivalcih. Po ogledu vas bomo popeljali tudi v svet skladatelja Huga Wolfa s pokušino Wolfove aromatične kave (ali brezalkoholne pijače).

test

test

test vsebina

Celje
Kranj

Po poti rokodelskih tradicij


Po poti rokodelskih tradicij

Mesta, v katerih so rokodelci srednjeveških cehov svoje izdelke nekoč prodajali na sejmih, še danes ohranjajo mojstrska izročila, stare jedi in glasbo minulih časov. V okolico sejemskih mest pogosto vabijo vinogradi in značilne gostilne z lokalno kulinariko.

1. dan – Jesenice in Tržič
2. dan – Radovljica
3. dan – Idrija
4. dan – Kamnik

1. dan – Jesenice in Tržič

Jesenice ponujajo ogled Stare Save – edinstvenega fužinskega območja v Evropi – osrednji trg, ostanki plavža, delavska Kasarna, Bucelleni-Ruardova graščina, cerkev Marijinega vnebovzetja ter Kolpern – skladišče oglja. Na potep se odpravite po jeseniškem delavskem zajtrku.
Tržič je mesto čevljarskih zgodb, ob koncu 19. stoletja je bila v vsaki drugi hiši čevljarska delavnica. To dediščino spoznavamo v Tržiškem muzeju, na potepu po centru mesta, kjer sledimo odtisom čevljev, in na Šuštarski nedelji, eni od najbolj obiskanih prireditev v tem delu Slovenije.

Jesenice
Tržič

2. dan – Radovljica

Radovljica je mesto čebelarstva in številnih sladkosti. Oglejte si Čebelarski muzej sredi mesta in čebelnjak v bližnji Breznici. Na lectarski delavnici si izdelajte sladko lectovo srce, v izvrstnih gostilnah pa poskusite tudi certificirane dobrote Okusi Radol´ce. Na poti do Gradu Kamen se ustavite v Vili Podvin, hiši vrhunske kulinariko z Michelinovo zvezdico.

Radovljica

3. dan – Idrija

Idrija preseneča z dediščino drugega največjega rudnika živega srebra na svetu, vpisanega na UNESCO seznam Svetovne dediščine. Poiščite jamskega škrata v Antonijevem rovu in poizkusite rudarsko grenčico geruš. Spretne roke v tem mestu navdušijo s prikazom izdelave idrijske čipke in pripravo idrijskih žlikrofov, evropsko zaščitene kulinarične specialitete.

Idrija

4. dan – Kamnik

Kamnik je bil že v srednjem veku cvetoče trgovsko mesto, o čemer priča arhitekturna dediščina. Na enem izmed gradov v neposredni bližini mesta prisluhnite zgodbi o kamniški Veroniki. Na zamudite največjega etnološkega festivala v Sloveniji – Dneva narodnih noš. Pred odhodom poizkusite trnič – sir, ki so ga pastirji z Velike planine podarjali svojim izbrankam.

Kamnik