Bizeljski ajdov kolač
Je največja kulinarična posebnost Bizeljskega, ki se nahaja na severnem delu občine Brežice. Kolač se mu reče zato, ker je bil zavit kot potica, čeprav to ni bil. Bizeljski ajdov kolač je topla jed iz ajdovega testa in skutnega nadeva, kar pomeni, da je idealna slana sladica, za ljudi, ki ne smejo uživati glutena.
Sestavine:
za testo
- 60 dag ajdove moke
- 20 dag bele moke
- 2 dl kisle smetane
- 6-8 dl vode
za nadev
- 2 kg skute
- 2-3 jajca
- Sol
- 10-15 dag masla
- Kisla smetana za premaz
Priprava:
Ajdovo moko poparimo z osoljeno vrelo vodo, premešamo in pustimo, da se ohladi. Dodamo belo moko in kislo smetano ter zamesimo testo. Na pomokanem prtu testo razvaljamo v pravokotnik, ga namažemo z nadevom iz skute, jajc in soli ter potresemo s koščki masla. Nato ga zvijemo v zavitek (štrukelj) in položimo v namaščen pekač. Najprej pečemo 20-30 minut ter pri 180-200 °C. Nato kolač premažemo s kislo smetano, zmanjšamo temperaturo na 160-170 °C in pečemo še 1 uro. Bizeljski ajdov kolač razrežemo, ko se malo ohladi, a najbolj okusen je topel.
Avtor slike: Tomo Jeseničnik, Bizeljski ajdov kolač, Okusi Posavja