Mlinčevka
Malo drugačna sladica ali priloga k mesnim jedem.
Sestavine:
za testo za mlince
- 1 kg bele gladke moke
- 8-10 jajc
- 1 dcl olja
- mlačna voda po potrebi
za nadev
- 1 kg skute
- 2-3 jajca
- malo sladkorja
- 1 vaniljin sladkor
- 10-15 dag raztopljenega masla za polivanje, ki mu dodamo žličko olja
Priprava:
Zamesimo mehkejše testo za mlince in ga razdelimo na15 hlebčkov, ki naj počivajo 15 minut. Hlebčke razvaljamo v mlince v velikosti okroglega pekača in jih prevremo v slanem kropu. Mlince odcedimo in ohladimo na suhi krpi. Poparjene in ohlajene mlince polagamo v nameščen pekač, potresemo s skuto in prelijemo z eno žlico maščobe. Ponavljamo tako dolgo, dokler ne porabimo vseh mlincev in nadeva. Zadnje mlince premažemo s stepenim jajcem. Pečemo 1 uro pri 200 °C. Pečeno mlinčevko pustimo v modelu približno pol ure, da se malo ohladi. Nato jo stresemo iz modela in razrežemo na trikotnike, kot torto. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu. V nadev lahko dodamo rozine.
Avtor slike: Tomo Jeseničnik, Mlinčevka, Okusi Posavja