novice / 3. marca 2022

Ravne na Koroškem nova, 20 članica Združenja

Občina Ravne na Koroškem je s podpisom pristopne izjave, ki jo je 17. februarja 2022, podpisal župan dr. Tomaž Rožen pridružila Združenju zgodovinskih mest Slovenije. 

Združenju povezuje 20 občin, ki imajo na svojem ozemlju velik del, ocena je da med 70 in 80 %, najkvalitetnejše kulturne dediščine Slovenije. Vsa mestna središča, stara mestna ali trška jedra, so z odloki zaščitena za kulturni spomenik, kar govori o tem, da se mesta zavedajo pomena in vrednosti svoje kulturne dediščine. Mesta povezuje prepričanje, da obnovljena kulturna dediščina prinaša tudi razvojne priložnosti. Pri tem se vse članice srečujejo s podobnimi izzivi in nalogami, vendar jih povezani in združeni lažje in bolje premagujejo. *      

Koroška je bila do nedavnega edina pokrajina brez mesta, ki bi bilo vključeno v Združenje zgodovinskih mest. Vse dokler se konec leta 2020 združenju ni pridružila Mestna občina Slovenj Gradec, ki danes že polno deluje in se vključuje v vse aktivnosti Združenja. S pridružitvijo Občine Ravne na Koroškem bo Koroška še mnogo bolje zastopana v Združenju. Obe mesti, članici bosta na Koroškem širile sporočilo o pomenu zavedanja svoje preteklosti zato da gradimo svojo prihodnost. 

Zgodovinska mesta bomo nadaljevala svoje poslanstvo v prizadevanjih za varovanje, ohranjanje in obnovo kulture dediščine, saj delimo prepričanje, da so naša mala zgodovinska mesta umetnostni zaklad in razvojna priložnost. 

Dobrodošle Ravne na Koroškem v Združenju zgodovinski mest Slovenije.

* Kot so zapisali župani ob ustanovitvi Združenja 2001 na Ptuju. 

Nazaj na vse novice